Bush: aanval kan twee jaar duren

De aanvallen op Afghanistan kunnen nog wel twee jaar voortduren. Dat heeft president Bush gisteren gezegd. Het streng islamitische regime van Afghanistan krijgt echter ,,een tweede kans'', als het terroristenleider Osama bin Laden alsnog uitlevert. In dat geval is de Amerikaanse president bereid de militaire actie in Afghanistan te ,,heroverwegen''.

De Talibaan sluiten uitlevering van Bin Laden uit omdat dit ingaat tegen ,,de principes van Afghanistan en het geloof''. De leider van de Talibaan, mullah Mohammad Omar, heeft tegenover een in Londen uitgegeven Saoedisch weekblad gezegd dat Bin Laden ,,het recht heeft op onze gastvrijheid''.

Bush deed zijn uitspraak gisteren tijdens een rechtstreeks op televisie uitgezonden persconferentie. ,,Ik zeg het opnieuw: als jullie vandaag met hem op de proppen komen, en met zijn mensen, dan zullen wij opnieuw bekijken wat we met jullie land aan het doen zijn. Jullie hebben een tweede kans. Breng hem op, en breng zijn leiders en luitenants en ander gespuis en criminelen mee.''

In Afghanistan hebben Amerikaanse vliegtuigen voor de zesde dag op rij zware bombardementen uitgevoerd. De aanvallen van afgelopen nacht, met clusterbommen, zouden de hevigste tot nog toe zijn geweest.

Volgens het Afghaanse persbureau AIP zijn door bombardementen al honderden doden gevallen. In het land worden geen buitenlandse journalisten toegelaten die onafhankelijke bevestiging kunnen geven van deze cijfers.

De Britse chef-staf, admiraal Boyce, heeft gezegd dat, als de aanvallen op Afghanistan niet snel eindigen, de militaire campagne tot volgend jaar zomer kan voortduren. Bush sloot, tijdens zijn eerste persconferentie die op prime time werd uitgezonden, een langere duur niet uit. De ,,strijd'' zal aanhouden tot met de terreurgroep Al-Qaeda is afgerekend. ,,Dat kan morgen zijn, of over een maand, het kan een of twee jaar duren, maar we zullen overwinnen.''

De Amerikaanse federale recherche (FBI) waarschuwde gisteren voor nieuwe terroristische aanslagen op Amerikaans grondgebied in de komende dagen. ,,Informatie, waarin geen specifieke doelen worden genoemd, heeft bij de regering het vermoeden gesterkt dat er mogelijk nieuwe terroristische aanvallen zullen gebeuren in de Verenigde Staten en Amerikaanse belangen in het buitenland'', aldus een woordvoerder van het ministerie van Justitie. Volgens de woordvoerder heeft de FBI sinds de aanslagen op 11 september zes keer gewaarschuwd voor nieuwe aanslagen, maar dit zou de eerste keer zijn dat het bureau de waarschuwing openbaar heeft gemaakt.

De Senaat heeft gisteravond een wetsvoorstel aangenomen dat justitie meer bevoegdheden geeft vermeende terroristen af te luisteren, inlichtingen uit te wisselen en mensen te vervolgen die terroristen behulpzaam zijn. Naar verwachting zal het Huis van Afgevaardigden gelijkluidende wetgeving vandaag goedkeuren, voordat het gezamenlijke voorstel naar het Witte Huis gaat voor ondertekening.