Booker Prize 2001

Voor de 33ste Booker Prize, die op 17 oktober wordt uitgereikt, zijn vijf romans en een drieluik van verhalen genomineerd. Eén daarvan, de historische schelmenroman The True History of the Kelly Gang van de Australiër Peter Carey – dat in een vertaling door Inge Kok zal verschijnen bij Atlas – werd door J.J. Peereboom op 13 april in Boeken besproken: `Behalve bandieten zal deze roman Australiërs en kenners van dat land bevallen'. De romans van Ian McEwan (Atonement), Ali Smith (Hotel World), David Mitchell (number9dream) en Andrew Miller (Oxygen) worden op deze pagina besproken, naast en onder een interview met de jongste van de genomineerden, Rachel Seiffert.

Als we afgaan op het oordeel van de recensenten van NRC Handelsblad, gaat de Booker Prize aanstaande dinsdagavond naar Ian McEwan, die de prijs overigens drie jaar geleden kreeg voor zijn roman Amsterdam.