Blair: verband terrorisme en vrede in M-O

De Britse premier Tony Blair heeft gisteren tijdens een bezoek aan Egypte nadrukkelijk een verband gelegd tussen de internationale campagne tegen terrorisme en een vredesregeling in het Midden-Oosten.

Ook de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder deed dat. Hij onderstreepte gisteren, in Jordanië, de noodzaak van ,,een nieuwe dynamiek'' in het vredesproces om ,,te voorkomen dat een valse solidariteit van de mensen van de regio met terrorisme wordt gecreëerd''.

In een deel van de Amerikaanse politiek is dat allemaal vooralsnog taboe. De stad New York weigerde gisteren een gift van een Saoedische prins die suggereerde dat de aanslagen in de VS de noodzaak van een Palestijns-Israëlisch akkoord duidelijk maken. Wel heeft president Bush gisteren opnieuw gezegd te willen werken aan ,,een Palestijnse staat'' die vreedzaam coëxisteert met Israël. Het was de tweede keer in tien dagen dat Bush zich voor een Palestijnse staat uitsprak, iets wat hij voor de aanslagen van 11 september nooit had gedaan. Ook opperde hij gisteren de mogelijkheid van een ontmoeting met de Palestijnse leider Yasser Arafat.

Het vredesproces moet opnieuw op de rails worden gezet, aldus Blair tijdens een bezoek aan de Egyptische president Mubarak, ,,zodat er geen generaties mensen zijn die de Palestijnse kwestie als excuus gebruiken voor terrorisme''.

Blairs uitspraken tijdens zijn jongste ronde shuttle-diplomatie langs Genève, Oman en Egypte, maken deel uit van een bredere Britse campagne om steun te krijgen van gematigde moslims voor de aanvallen tegen het terreurnetwerk van de Arabische Osama bin Laden. Blair erkent dat veel moslims de aanslagen in de VS, die aan Bin Landen worden toegeschreven, wel degelijk zien in het verlengde van de Palestijnse kwestie. In de Arabische krant Al-Hayat, die in Londen wordt uitgegeven, schreef hij dat er ,,enorme druk'' is om Palestijns-Israëlisch vredesoverleg te hervatten. Ook zijn pogingen zich te distantiëren van eventuele aanvallen op Irak, passen daarin. Tot zover onze correspondent.

Een hoge Israëlische functionaris stelde gisteren dat de VS ,,nooit'' een oplossing van het conflict met de Palestijnen aan Israël zullen opleggen. Dat president Bush zich voorstander heeft getoond van een Palestijnse staat, is niets nieuws, aldus Raanan Gissin, woordvoerder van premier Sharon. Maar ,,alles zal verlopen met volledige instemming [van beide zijden] en in het kader van van onderhandelingen'', zei hij. Israëlische kranten maken intussen melding van een nieuw Amerikaans vredesinitiatief, dat wel in grote lijnen aan Arabische landen als Egypte, Jordanië en Saoedi-Arabië is voorgelegd, maar niet aan Israël.