Baksteenoorlog sleept zich voort

Er is sprake van een ,,sluipende overval'' met een ,,grenzeloze brutaliteit''. De slachtoffers verweren zich met de uitgifte van ,,phantom shares'', maar stellen volgens de tegenpartij het eigenbelang voorop.

Romdaco North America en Westfield staan al ruim een maand lijnrecht tegenover elkaar, de sfeer wordt steeds grimmiger en het taalgebruik feller. De ruzie tussen de vastgoedbeleggingsfondsen werd tot nu toe uitgevochten via de media en advertenties, maar gisteren werd het moddergooien voortgezet in de rechtszaal van de Amsterdamse ondernemingskamer.

Westfield wil dat de recente uitgifte van Rodamco-aandelen aan een bevriende stichting nietig wordt verklaard. Rodamco betwist zelfs of Westfield wel wettig aandeelhouder is omdat de transactie door de Nederlandsche Bank had moeten worden goedgekeurd.

De `baksteenoorlog' begon toen Westfield eind augustus een belang van 23,9 procent in Rodamco kocht voor 1,2 miljard gulden van pensioenfonds ABP. ,,Een klassieke overval tactiek'' en een ,,beursoverval van de kwaadste soort'', aldus de raadsman van Rodamco. Westfield kwam met een nieuw strategisch plan dat door Rodamco van tafel werd geveegd. Vervolgens wilde Westfield dat Rodamco een speciale aandeelhoudersvergadering organiseerde waar de aandeelhouders niet alleen over het plan konden stemmen, maar ook over de toekomst van de bestuurders.

Westfield wil namelijk af van het voltallige Rodamco management. Dat bestuur is volgens Westfield niet uit op wat het beste is voor het bedrijf, maar stelt het persoonlijk gewin voorop. De raadsman stelde fijntjes vast dat de vier bestuursleden samen ruim 4 miljoen dollar (bijna 10 miljoen gulden) verdienen.

Rodamco zegt dat het ABP een kwalijk spelletje heeft gespeeld. Onder invloed van de grootaandeelhouder schrapte Rodamco de beschermingsconstructies terwijl het ABP, aldus Rodamco, al aan het praten was met Westfield. Middenin het welles-nietes gevecht stond de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) die als belanghebbende een verzoekschrift inbracht. De VEB vroeg de rechtbank een onderzoek in te stellen naar zowel de mogelijke belangenverstrengeling van Westfield als de aandelenuitgifte van Rodamco. ,,Ik heb principiële bezwaren tegen het uitgeven van aandelen als bescherming, maar ik wil ook wel eens uitgezocht zien wat de voor en nadelen van Westfield's plannen zijn'', aldus VEB-directeur P. De Vries. De rechtbank doet dinsdag uitspraak. Woensdag is er en informatieve aandeelhouders vergadering van Rodamco.