Zwaardere aanvallen VS op Afghanistan

De Verenigde Staten hebben hun bombardementen op doelen in Afghanistan verhevigd. Met extra zware bommen bestookten ze vannacht onder meer grondtroepen van de Talibaan.

President Bush heeft in totaal 25 miljoen dollar uitgeloofd voor informatie die leidt tot gevangenneming van terroristenleider Osama bin Laden en 21 andere terroristen, onder wie enkele van diens luitenants. Drie grote tv-zenders in de VS hebben, op verzoek van Washington, besloten terughoudender te zijn bij het uitzenden van beelden van Bin Ladens organisatie Al-Qaeda.

Op de vijfde dag van de luchtaanval, een maand na de terroristische aanslagen in New York en Washington, lagen met name de steden Kabul en Kandahar onder vuur. De aanvallen met meer dan twee ton zware `bunker busting bombs' (bunkerkrakers) op barakken, garnizoenen en grondtroepen van de Talibaan waren de zwaarste tot dusver. Na vier dagen bombarderen van vooral luchtafweer, communicatieposten en vliegvelden richt het Amerikaanse militaire apparaat zich nu op legerplaatsen en garnizoenen van de Talibaan.

Doel van de bombardementen zou zijn de Talibaan zo te verzwakken dat Amerikaanse en Britse grondtroepen kunnen worden gestuurd. Inmiddels wordt gesproken over inzet van gevechtshelikopters.

In Pakistan zijn nu Amerikaanse militairen gearriveerd. Volgens een woordvoerder van de Pakistaanse regering gaat het niet om gevechtseenheden. Gisteren hebben de autoriteiten de VS toestemming gegeven twee vliegvelden te gebruiken, op voorwaarde dat er geen aanvallen van worden ondernomen.

Volgens Talibaanminister van Onderwijs Amir Khan Muttaqi hebben de zware Amerikaanse bombardementen vanochtend ,,een groot aantal'' Afghanen het leven gekost. In Kabul zouden de luchthaven en militaire bases zijn geraakt en in de oostelijke stad Jalalabad een moskee.

Berichten over slachtoffers lopen sterk uiteen. De Talibaan zeggen dat bij de aanvallen tot dusver 76 doden zijn gevallen. Het in Pakistan gevestigde Afghaanse persbureau AIP meldde dat er tien burgers zijn omgekomen door een raketaanval op een gebouw van de douane in Kabul. Een regionale Talibaancommandant zei dat in de zuidelijke stad Kandahar, het hoofdkwartier van de Talibaan, zeker vijftien mensen zijn gedood, onder wie veel vrouwen en kinderen. Een andere functionaris zei dat in het dorp Kadam ten zuiden van Jalalabad meer dan honderd mensen het leven hebben verloren. Ook hier zou het vooral om vrouwen en kinderen gaan.

,,Dit is de ergste nacht die we tot dusver hebben gehad'', zei een inwoner van Kabul, ,,de mensen zijn ontzettend bang.'' De Amerikaanse media, die een `hoge regeringsfunctionaris' aanhalen, schrijven dat enkele leiders van de Talibaan zijn gedood. Volgens die bronnen zouden twee familieleden van Mullah Mohammad Omar, de leider van de Talibaan, tot de slachtoffers horen.

Een shi'itische militie in Afghanistan zegt dat zij de stad Chaghcharan op de Talibaan heeft veroverd. De stad ligt aan de weg tussen Kabul en de westelijke stad Herat. Veel Talibaanstrijders zouden krijgsgevangen zijn gemaakt. De weg is een belangrijke bevoorradingsroute voor de Talibaan. De oppositionele Noordelijke Alliantie maakte eerder bekend de andere bevoorradingsweg tussen Kabul en het noorden te hebben ingenomen. [Vervolg AANVALLEN: pagina 2]

AANVALLEN

VS: zorg over uitbreiding aanvallen ongegrond

[Vervolg van pagina 1] In verschillende Arabische landen is opnieuw de zorg uitgesproken dat de coalitie, die door de Verenigde Staten wordt geleid, haar aanvallen uitbreidt naar andere landen. Maar volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell is die zorg ongegrond. De VS zouden geen plannen daartoe hebben. ,,De eerste fase is gericht tegen Al-Qaeda'', aldus Powell over de terreurgroep van Bin Laden. Maar hij voegde er wel aan toe dat de campagne de terreur ,,waar dan ook ter wereld'' beoogt.

George Robertson, de secretaris-generaal van de NAVO, heeft gisteren na een ontmoeting met president Bush en Powell gezegd dat de NAVO bewijzen wil hebben alvorens zij aanvallen op doelen buiten Afghanistan kan bekrachtigen. Volgens Robertson steunt de NAVO op dit moment alleen ,,actie die te maken heeft met de verantwoordelijken voor de gebeurtenissen op 11 september.''

Gisteren presenteerde president Bush een lijst met de namen en foto's van 22 `meestgezochte' terroristen. Daarop staat behalve Bin Laden ook de naam van de leider van een afgesplitste vleugel van de Egyptische beweging Jihad, Ayman al-Zawahiri. De vijf miljoen dollar tipgeld die bij bruikbare informatie over de 22 zal worden uitgekeerd, is uitsluitend voor dat doel bestemd. ,,We betalen voor de informatie. We willen niet het hoofd'', aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

Onze Brusselse correspondent voegt hieraan toe:

De Europese Unie is het niet eens met kritiek van hulporganisaties op Amerikaanse voedseldroppings in Afghanistan. Eurocommissaris Poul Nielson (Ontwikkelingssamenwerking) zei gisteren dat zulke voedselhulp alleen aanvaardbaar is als alle andere middelen om voedsel ter plaatse te krijgen zijn uitgeput. De Nederlandse minister Evelien Herfkens zei dat alle energie gericht moet zijn op het verkrijgen van toegang tot Afghanistan met voedsel. Ze noemde de droppings ,,een tijdelijke zaak die geen kwaad kan doen, een gerechtvaardigde symbolische boodschap om onschuldige burgers duidelijk te maken dat de bommen niet tegen hen zijn gericht''.

Volgens Herfens hebben hulporganisaties terecht wantrouwen tegen vermenging van humanitaire hulp met andere taken. ,,Maar dit is nu niet aan de orde. We kunnen toch niet in Afghanistan komen.''

De EU-ministers willen dat Europese humanitaire hulp aan Afghanistan verloopt via professioneel werkende hulporganisaties. Eurocommissaris Nielson zei dat uit de slechte organisatie van hulpverlening in Rwanda in de jaren negentig de les is getrokken dat taken overgelaten moeten worden aan wie ze het best kan uitvoeren.