Wolk boven kunstuitleen

Staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) denkt dat het subsidiëren van de kunstuitleen zijn langste tijd gehad heeft. Dat bleek vanmorgen in Hilversum, waar hij sprak tijdens een congres van de Federatie Kunstuitleen. De bewindsman kan volgens eigen zeggen niet meer uitleggen waarom activiteiten moeten worden gesubsidieerd die concurreren met niet-gesubsidieerde commerciële bedrijven die eigenlijk hetzelfde doen. Daarbij komt dat een Berenschot-rapport er weinig rooskleurig uitziet. Het publieksbereik van de uitleen stagneert, terwijl de commerciële markt groeit. Het publiek voor de uitleen bestaat ook nog eens voor driekwart uit bovenmodalen, voor wie het juist wat minder bedoeld is. De kunstuitleen zou ook al nauwelijks van betekenis zijn voor de inkomenspositie van kunstenaars.