Wamberto nu een zelfverzekerde doelpuntenmaker

Ajax verstevigde gisteren niet alleen zijn koppositie in de eredivisie. De ploeg van coach Co Adriaanse liet tegen NEC zien dat een goed resultaat ook met aanvallend voetbal kan worden bereikt. Ajax won voor de negende keer op rij, maar het was de eerste keer dit seizoen dat het publiek in de Arena niet fluitend en morrend het stadion verliet.

Illustratief voor het wekelijks groeiende zelfvertrouwen van Ajax is de wederopstanding van de Braziliaan Wamberto de Sousa Campos. De 26-jarige aanvaller, tot voor kort zo goed als afgeschreven, maakte tegen NEC twee van de vijf doelpunten. Na zeven wedstrijden heeft hij al evenveel doelpunten gemaakt als in het hele vorige seizoen. ,,Het gaat goed met mij. Het gaat goed met Ajax. De familie Wamberto is gelukkig'', zei de kleine dribbelaar na afloop met een brede glimlach op zijn gezicht.

Wamberto lijkt na tien jaar Europa eindelijk zijn voetbalgeluk gevonden te hebben. De zoektocht van de Braziliaan begon in 1991 toen hij als een 16-jarige getrouwde jonge man en vader van een zoon zijn vaderland Brazilië achter zich liet om in een Europa een voetbalcarrière op te bouwen. Samen met elf landgenoten werd hij destijds door een dubieuze Braziliaanse voetbalmakelaar ondergebracht bij het Belgische Seraing. Terwijl de meeste anderen om uiteenlopende redenen vroegtijdig afhaakten, lukte het Wamberto om uit te groeien tot een van de publiekslievelingen.

De talenten van Wamberto werden al snel vergeleken met die van zijn landgenoten als Romario en Ronaldo. Maar na vijf seizoenen Seraing en drie jaar Standard Luik was al duidelijk dat de lichte voetballer dergelijke hooggespannen verwachtingen nooit waar zou kunnen maken. Voormalig Ajax-trainer Morten Olsen vond in 1998 dat de Braziliaan echter wel de kwaliteiten had om uit te groeien tot een volwaardige Ajacied.

Wamberto speelde tot de zomer, in drie seizoenen bij Ajax, in totaal 81 competitieduels, maar hij wist Olsen, Wouters noch Adriaanse te overtuigen. Aan het begin van dit seizoen leek met de komst van de Zweed Zlatan Ibrahimovic en de Egyptenaar Ahmed Hossam zijn rol helemaal uitgespeeld in Amsterdam. Maar na de desastreuze 3-1 nederlaag in de thuiswedstrijd tegen Celtic en een moeizame 1-1 in de competitie tegen Roda JC kreeg Wamberto in de return tegen de Schotten een basisplaats in een nieuw verdedigend systeem.

De druk op Adriaanse en de spelersgroep was op dat moment zo groot dat vooraf voor een nieuwe afgang werd gevreesd. Het werd echter de avond van Wamberto. In zijn rol achter de spitsen zette hij niet alleen een aantal keren zijn medespelers vrij voor de keeper, maar maakte hij ook de enige treffer. Ajax werd uitgeschakeld voor de Champions League, maar Wamberto verdween niet meer uit het basiselftal van Adriaanse.

Tegen NEC voetbalde hij gisteren afwisselend met de sterk spelende Andy van der Meyde aan de linker- en rechterkant van de aanval naast de wederom teleurstellende Ibrahimovic. Met een 1-0 stand op het scorebord rukte de snelle en wendbare Wamberto in de dertiende minuut van de wedstrijd op van rechts, slalomde langs NEC-verdedigers en verraste met een van richting veranderd schot doelman Albert van der Sleen.

Hij bracht zijn ploeg op 4-0 toen hij na een pass van Ajax-doelman Fred Grim alleen op de keeper af mocht gaan. Daar waar hij in het verleden in zo'n situatie vaak verkrampte, maakte de in São Luis Maranhão geboren voetballer het nu koelbloedig af. Na Rafael van der Vaart is Wamberto clubtopscorer en van alle Ajacieden speelde hij verreweg de meeste duels.

De speler met rugnummer zeventien heeft het met zijn vrouw en zijn zoontjes Danilo (speler van Ajax E2), Wambertinho en Wanderson zo naar zijn zin in Amsterdam dat hij misschien wel nooit meer terugkeert naar Brazilië. ,,Als we in Brazilië zijn verlangen we na een paar weken altijd weer naar Nederland. We zijn toch een beetje Europeanen geworden'', zei Wamberto, die binnen en paar maanden naast zijn Braziliaanse nationaliteit ook een Belgisch paspoort hoopt te krijgen. Hij blijft echter dromen van een uitnodiging voor het nationale elftal van Brazilië. ,,Ik hoop dat de coach van de nationale ploeg me de komende maanden belt. Anders speel ik over een paar maanden misschien wel voor België'', grijnsde de zelfverzekerde Ajax-aanvaller.

Ajax

5

NEC

0

Ruststand 4-0. 2. Chivu 1-0 (strafschop), 13. Wamberto 2-0, 21. Van der Vaart 3-0, 28. Wamberto 4-0, 80. Machlas 5-0 (strafschop). Schds: Van der Ende. Tsch: 34.500. Gele kaarten: Van der Sleen en Ax (NEC).

    • Koen Greven