VS toetsen boodschappen van Al-Qaeda

Drie grote Amerikaanse zenders hebben gisteren, op verzoek van de Amerikaanse regering, besloten niet langer integrale beelden van de Al-Qaeda-organisatie van Osama bin Laden uit te zenden.

Het Witte Huis vermoedt dat de beelden gebruikt worden om de aanhangers van Al-Qaeda geheime opdrachten te geven.

Bush' nationale veiligheidsadviseur, Condoleezza Rice, vroeg de zenders ,,gezond verstand te gebruiken'' bij het uitzenden van toespraken van Bin Laden. De beelden ,,kunnen een signaal zijn aan terroristen om aanvallen uit te lokken'', aldus Rice.

Een Witte Huis-woordvoerder zei dat de regering geen harde bewijzen heeft dat geheime boodschappen in de beelden zijn verwerkt, maar dat, nu alle communicatie tussen Afghanistan en de rest van de wereld is afgesloten, ,,een van de manieren om te communiceren via de Westerse media loopt.'' ,,In het gunstigste geval zijn Osama bin Ladens boodschappen propaganda en roepen ze op Amerikanen te doden. In het slechtste geval zijn het bevelen aan zijn aanhangers om zulke aanslagen uit te voeren'', aldus de woordvoerder.

De zenders CNN, ABC en NBC besloten daarop alle videobeelden van de Al-Qaeda-organisatie vooraf te laten screenen door analisten. Volgens CNN zal de zender ,,bij de beslissing wat uitgezonden wordt, advies aan de betrokken instanties vragen''. Eerder deze week kwam kritiek op een integraal uitgezonden boodschap van een Al-Qaeda-woordvoerder.

Ook News Corp, waaronder zenders als Fox News, Fox Television en Twentieth Century Fox vallen, overweegt niet langer rechtstreekse beelden van Osama bin Laden uit te zenden. ,,We doen alles om onze vaderlandslievende plicht te vervullen'', aldus de in Australië geboren eigenaar Rupert Murdoch. ,,We geloven dat een vrije pers verantwoordelijkheid moet en kan dragen om niet gebruikt te worden door diegenen die Amerika willen vernietigen.''

De BBC heeft excuses aangeboden voor het laten uitlekken van het reisschema van de Britse premier Blair. Verslaggever Kate Adie zou met haar opmerkingen over de plannen van Blair om naar Oman te reizen diens leven in gevaar hebben gebracht.