V.S. Naipaul krijgt Nobelprijs literatuur

De Britse schrijver V.S. Naipaul heeft de Nobelprijs voor de literatuur gewonnen. Dat heeft de Zweedse Academie voor Wetenschappen vanmiddag bekendgemaakt.

Naipaul krijgt de prijs ,,wegens het verenigen van scherpzinnige vertelkunst en een integere, kritische blik in werken die ons dwingen onderdrukte geschiedenissen te zien''.

Naipaul, in 1932 geboren op Trinidad, wordt al vele jaren genoemd als een van de grote kanshebbers voor de Nobelprijs, maar er werd rekening mee gehouden dat die hem zou ontgaan door zijn vaak scherpe en controversiële opstelling in tal van politieke en culturele kwesties.

Onlangs kwam hij in het nieuws met een interview waarin hij zich laatdunkend uitliet over E.M. Forster en andere groten uit de angelsaksische literatuurgeschiedenis.

De toekenning van de prijs aan Naipaul dit jaar is ook opmerkelijk in het licht van het recente conflict in Aghanistan. Naipaul heeft zich met name in Among the Believers (1981) en Beyond Belief (1997) kritisch uitgelaten over de worsteling van islamitische landen met het Westen en, in het laatste boek, de verwoestende effecten van de islam op lokale culturen.

Van Naipaul, die zich tevens zeer kritisch heeft uitgelaten over de inflatie waaraan de romankunst volgens hem in het Westen onderhevig is, verscheen onlangs een korte roman, Half A Life. Zijn oeuvre omvat zowel fictie als non-fictie, vooral uitvoerige en indringende verslagen van zijn reizen door Afrika, India en het Caraïbische gebied.

brombeer pagina 11