Versatel moet bod aan obligatiehouders verhogen

Versatel, een Nederlands telecombedrijf met een eigen netwerk, wil zijn schuld ruilen voor geld en aandelen. Verwacht werd dat het bedrijf binnen twee tot drie jaar in gebreke zou moeten blijven bij het afbetalen van zijn leningen. Maar bevrijd van de verplichting om schulden af te lossen en van de jaarlijkse rentelasten van 150 miljoen euro zou Versatel waarschijnlijk een levensvatbare onderneming zijn. Tenslotte is zijn eigen glasvezelnetwerk in de Benelux min of meer uniek.

Versatel heeft voorgesteld al zijn obligaties terug te kopen. Het bedrijf biedt obligatiehouders een vast geldbedrag en nieuwe aandelen, die 60 procent van het uitgebreide aandelenkapitaal zullen uitmaken. Het geldbedrag vertegenwoordigt 21 procent van de nominale waarde van de preferente obligaties en 15 procent van de nominale waarde van het minder aantrekkelijke schuldpapier. Op basis van de koers van dinsdag brengt de aandelencomponent het totale bod op 30 procent van de nominale waarde van de preferente obligaties en op 21 procent van de nominale waarde van het overige schuldpapier. Dat betekent een premie van 16 procent ten opzichte van de marktwaarde van afgelopen dinsdag. Maar op basis van de koers van gisteren, die toen het nieuws bekend werd omhoog is geklommen, wordt de preferente obligatiehouders 33 procent van de nominale waarde geboden en gewone obligatiehouders 23 procent.

Het is onwaarschijnlijk dat de obligatiehouders het bod zullen aanvaarden. Gezien de koers waartegen het schuldpapier werd verhandeld, hebben veel obligatiehouders gehoopt op een herstructurering van het bedrijf. Deze mensen willen er zo snel mogelijk met zoveel mogelijk geld tussenuit knijpen. Om hen over de streep te trekken moet je met een onweerstaanbaar bod in aandelen komen. De koers van alternatieve telecomnetwerken is echter zeer wispelturig, waardoor de aandelen moeilijk op waarde te schatten zijn.

Ondanks een bruto schuld van 1,7 miljard euro had Versatel eind juni 960 miljoen euro aan cash op de balans staan. Sindsdien heeft het bedrijf daarvan misschien 100 miljoen euro uitgegeven. Versatel heeft de obligatiehouders slechts 280 miljoen euro in het vooruitzicht gesteld. Het bedrijf heeft uiteraard wat cashgeld nodig om het te kunnen uitzingen tot het winstgevend wordt. Volgens één analist gaat het daarbij om 400 miljoen euro. Dat betekent dat Versatel in theorie 460 miljoen euro aan zijn obligatiehouders kan aanbieden. De premie bovenop het aanvankelijke bod komt overeen met nog eens 10 procent van de nominale waarde van de schuld. Hier ligt nog wel wat onderhandelingsruimte.

Versatel zegt het misschien niet graag, maar dit bod is waarschijnlijk slechts een begin. Het helpt het bedrijf de obligatiehouders te identificeren. Versatel lijkt nog diverse opties te hebben. Het bedrijf kan er ook voor kiezen om het cashgeld gewoon uit te geven, zonder dat dat de eerstkomende twee jaar tot een faillissement zal leiden. Maar als het bedrijf zijn balans niet snel op orde brengt, heeft het geen onafhankelijke toekomst. De obligatiehouders maken uiteindelijk de dienst uit. Een ander telecomnetwerk met cash en relatief goedkope obligaties is Jazztel. De obligatiehouders van dat bedrijf zullen wel benieuwd zijn hoeveel cash er uit Versatel geperst kan worden.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Mike Monnelly