UPC schiet omhoog, beurs goed geluimd

De constructie die kabelbedrijf UPC heeft bedacht om de eigen schuldenpositie te verminderen viel vanmorgen goed bij beleggers. UPC kreeg er 41,2 procent bij op 0,72 euro. Gisteren werd het aandeel al 31 procent duurder. UPC wil eigen obligaties laten opkopen door Liberty Media, grootaandeelhouder van UPC-moeder UCG.

Branchegenoot Versatel, dat obligatiehouders eenzelfde opkoopregeling presenteert, kwam juist tot rust. Na de 65 procent koerswinst van gisteren verloor Versatel vanmorgen 3,7 procent op 1,30 euro.

De koersschommelingen van de twee lichtgewichten van het Damrak stonden volledig los van wat er voor de rest op de beurs gebeurde. De koersen van de grote fondsen stegen vanmorgen in lijn met de koerswinsten van gisteravond in New York. De AEX-index klom tegen het middaguur naar 478,28 punten, 1,6 procent hoger dan het slot van gisteren. Daarmee kreeg de index weer de 483,53 punten in zicht, de slotkoers van 10 september, de dag voor de aanslagen in de Verenigde Saten.

Ook de MidKap-index van middelgrote bedrijven profiteerde van de opleving. De graadmeter doorbrak de 400-puntengrens, op 404,27 punten.

Belangrijkste stijgers waren de technologiefondsen. Automatiseerder Landis, chipfondsen ASMI, ASML en BESI, kabelaar KPNQwest en telecomconcern KPN kregen er alle 5 tot 10 procent bij. ICT-koploper was overigens softwarebedrijf Seagull. Het lokale fonds schoot 46 procent omhoog naar 73 eurocent.

Van de vijftig belangrijkste fondsen lieten er acht verlies zien, twee noteerden onveranderd. Unilever sprong wat dat betreft in het oog. De voedingsmiddelen- en zeepfabrikant leverde 2,1 procent in op 59,70 euro. Ook Corus werd goedkoper. Het Brits-Nederlandse staalconcern ging 1,4 procent achteruit op 0,69 euro.

In Londen was de stemming goed met een stijging van 1,2 procent tot 5.216 punten voor de FTSE-index. Ook Frankfurt (plus 1,5 procent) en Parijs (plus 0,7 procent) deden het goed.

De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio zijn vanmorgen fors gestegen. De Nikkei-index ging met 383,13 punten omhoog tot 10.347,01, wat een stijging van 3,8 procent betekent.

De andere beurzen in Azië waren net als die van Tokio behoorlijk hoger. In Zuid-Korea steeg het koersgemiddelde met 2,7 procent. In Hongkong waren de koersen aan het eind van de handel 2,2 procent hoger. Australië sloot de handel af met een winst van 1,9 procent.

In New York was Wall Street gisteravond in een goede stemming. Zowel de Dow Jones-index als de Nasdaq-index boekte winst. De Dow sloot 188,42 punten (2,1 procent) hoger op 9.240,86 punten. De Nasdaq deed het met een stijging van 56,06 punten (3,6 procent) nog beter en eindigde op 1.626,25 punten. Wall Street opende zelfs lager. Naarmate de dag vorderde sloeg de stemming om.

Motorola dat eergisteren nabeurs meevallende resultaten presenteerde, was gevraagd, maar gaf geen prognose voor de resultaten over heel 2001.

De nieuwe combinatie ChevronTexaco beleefde een mooie eerste handelsdag. De oliegigant pakte 2,82 procent. Volgens handelaren in New York begint de angst over de gevolgen van de terroristische aanslagen in de VS enigszins te slijten.