Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

TUINAGENDA

HERFST OP DE WIERSSE

De dagen duren korter, de geuren worden aardser. Op Buitenplaats De Wiersse heeft de oude tulpenboom een goudgele herfstkleur aangenomen. Op 21 oktober mogen de bezoekers wandelen door de tuinen, waar de mispels rijpen en de herfstasters en rozen bloeien. Het landgoed heeft een uitgestrekt landschapspark met kleinschalige bossen, weilanden, akkers, lanen en beken.

*Open dag op zo 21 okt 10-17u. Buitenplaats De Wiersse, Vorden. Aan de N319 van Zutphen naar Winterswijk, tussen Vorden en Ruurlo. Entree ƒ10 tot 9 jr gratis. Geen honden. Aparte afspraken voor groepsbezoek zijn ook mogelijk. Inl 0573-451409 of VVV Vorden 0575-553222.

POMPOENEN

De Turkse muts heeft grote groene wratten, de Atlantic Giant kan wel 150 kilo zwaar worden en de Oranje zonpompoen is lekker als Bocuse-soep. Op de Pompoen- en Kalebasdagen in Asten kun je proeven van de producten die met pompoenen of de zaden worden gemaakt, of kijken naar de 150 verschillende soorten pompoenen die in schikkingen zijn verwerkt. Uit Nederland, maar ook uit België komen amateurkwekers naar Asten met mooie en vooral grote exemplaren. Zij kunnen prijzen winnen in de categorieën zwaarste, mooiste, of leukste Haloweenpompoenen of met de mooiste schikkingen. Ook is er een expositie van muziekinstrumenten gemaakt van kalebassen. In Asten worden verder nog houten dierenfiguren, tuindecoraties en nestkastjes te koop aangeboden.

*Pompoen- en kalebasdagen in de museumtuin van het Beiaard- en Natuurmuseum Asten. Za 13 okt t/m zo 21 okt. Geopend di t/m vr 9u30-17u, za t/m ma 13-17u. Entree: ƒ5 tot 16 jr, ƒ10 17 t/m 64 jr, 65+ ƒ8,50. Inl 0493-691865

Andere Pompoenevenementen: t/m 13 okt Pompoenboerderij de Noord-Hove, Zegwaartseweg 116, Zoetermeer/Benthuizen (ZH) do vr en za 10-17u. T/m 3 nov Sanders Exotenkwekerij, Wendelnesseweg 32, Sprang-Capelle. Inl 0416-311640.

TUINDAGEN BEERVELDE

In België worden in het privé-park van Beervelde van 12 t/m 14 okt de jaarlijkse Tuindagen georganiseerd. Het park, aangelegd in Engelse landschapsstijl, ligt in een streek die bekend is om zijn tuinbouw. Onder de 170 exposanten bevindt zich een groot aantal kwekers die zich hebben gespecialiseerd: zeldzame clematissen, rotsplanten, bamboe's, siergrassen, geraniums, bosbessen enz. Ook zijn er verkoopstands waar aan tuin en interieur gerelateerde producten worden verkocht, zoals rozenbogen, brocante, tuinbeelden, serres en `nuttige' insecten die helpen bij de bestrijding van ongedierte.

*Tuindagen van Beervelde. Vr 12 t/m zo 14 okt van 10-17u. Entree v.a. 14 jr 250 Bef Park van Beervelde afrit 11 op de E17 Gent-Antwerpen. Inl +32(0)93555540 of www.parkvanbeervelde.be

TUIN IN FRANKRIJK

Kwekerij Esveld in Boskoop verkoopt veel planten die in Franse tuinen terechtkomen. Dat bracht de eigenaren op het idee om een speciaal weekeinde te organiseren en voorlichting te geven over planten voor een ander klimaat. Op beide dagen zijn er lezingen door Cor van Gelderen met als thema Tuinen in Normandië en Tuinen in Zuid- en Oost-Frankrijk.

*Frankrijkdagen Esveld, Rijneveld 72, Boskoop. Entree gratis. De lezingen beginnen om 11u en worden regelmatig herhaald. Inl 0172-213289.

PADDESTOELEN EN HOUT

Dood hout, oude takken, afgevallen blad: de ideale omgeving voor paddestoelen. Met hun ragfijn mycelium dringen ze door in het zachte vermolmde hout. De vruchtlichamen in de vorm van zwammen en paddestoelen komen na verloop van tijd op het hout tevoorschijn. Een beetje regen en zachte nazomertemperatuur helpen om het plotseling echt herfst te laten worden. Paddestoelen en zwammen vormen een onmisbare schakel in de keten van leven en dood, groeien en opruimen in de natuur. Op 14 oktober nemen twee paddestoelen-specialisten bezoekers mee op een zoektocht langs boleten, knotszwammetjes, dodemansvingers en de geschubde inktzwam. Het aanbod van soorten kan met de dag veranderen, maar zij weten exact op welke verstopte plekken in de Leidse Hortus paddestoelen te vinden zijn.

*Paddestoelen en hout. Zo 14 okt. Hortus Botanicus Leiden, Rapenburg 73. Aanvang 12u bij de hoofdingang onder de Goudenregen. Duur plm 1u. Entree ƒ10 pp (entree, begeleiding, koffie en thee).Inl 071-5277249 of www.hortusleiden.nl

SNOEIDAG MIEN RUYS

Medewerkers van Copijn Utrecht Boomspecialisten geven een demonstratie boomverzorging. Jo Cuijpers, Dirk-Jan Koning en Erik Wevers vertellen over het snoeien van bomen, struiken en rozen. De één zegt hoe het volgens de regels zou moeten, terwijl de ander de realiteit in de Tuinen beschrijft en zich niet altijd aan deze regels houdt. Vaklieden van het boomkwekersgilde Groen Escorte uit Boskoop geven demonstraties vormsnoeien van Buxus en ambachtelijk enten. Theo Janson, docent van Frederiksoord, neemt de bezoeker mee voor een dendrologische wandeling door de Tuinen. Harrie van Noort, van De Vrolijke Noot uit Wapserveen, deelt zijn kennis over het snoeien van fruitbomen. Verder zijn er kramen met snoei-gereedschap, tuinbenodigdheden, boeken, lekkernijen en cadeaus. Ook zijn er volop tuinplanten te koop.

*Snoeidag in de Tuinen van Mien Ruys aan de Moerheimstraat 78 in Dedemsvaart. Za 13 okt. Aanvang 10u in het Theehuis. Deelname ƒ25 p.p. (donateurs ƒ20) incl een kop koffie en entree van de Tuinen. Het programma duurt tot ongeveer 17u. Graaf vooraf aanmelden: Tel 0523-614774 of tuinen@mienruys.nl