Totaal andere wereld

Naam: Martijn Spruit (26)

Studie: fysiotherapie, Hogeschool van Amsterdam

Beurs voor: masters fysiotherapie aan de Katholieke Universiteit Leuven in België

,,Wat is het effect van fysiotherapie? Dat blijft altijd de grote vraag, omdat we het niet kunnen bewijzen. Ik wilde het handelen van de fysiotherapeut wetenschappelijk onderbouwen en dat kan heel goed in Leuven omdat je daar een mastersopleiding fysiotherapie hebt. In Nederland kun je geen fysiotherapie aan de universiteit studeren. Met een beurs van het VSB-fonds en een beurs van het Talentenprogramma heb ik de opleiding in Leuven kunnen doen en inmiddels heb ik mijn masters behaald. Overigens hebben mijn ouders ook nog een deel bijgedragen.

,,Ik ben in Leuven gebleven omdat ik daar wetenschappelijk medewerker kon worden. Het was facilitair en financieel, maar ook qua begeleiding zo goed geregeld dat ik niet kon weigeren. In Nederland zijn de mogelijkheden op mijn gebied schaars. In Leuven is het veel vanzelfsprekender dat een wetenschappelijk geschoolde fysiotherapeut zelf het effectonderzoek van fysiotherapeutisch handelen doet. Onder begeleiding van twee professoren onderzoeken wij nu aan de hand van variabelen, zoals spierkracht en inspanningscapaciteit, welke patiënten met chronisch obstructieve longziekten positief reageren op de revalidatie. Dat kan resulteren in de optimale behandeling voor een grote groep longpatiënten. Als blijkt dat een bepaalde groep niet op de behandeling reageert, hoef je die ook niet te belasten met zware oefenprogramma's.

,,Ik blijf dus nog wel vier jaar hier om te promoveren. De kans dat ik snel terug kom naar Nederland is heel klein. Mijn Belgische vriendin wil in de VS een doctoraal gaan halen. Eerst was ik niet zo'n buitenlandganger – België is ook geen buitenland, zeiden mijn vrienden spottend, maar geloof me, het is een totaal andere wereld.''

    • Margot Poll