Tory-leider bepleit publieke sector

Iain Duncan Smith wil de Britse Conservatieve Partij een nieuw imago bezorgen met als kern de verbetering van onderwijs, gezondheidszorg en andere publieke diensten. Dat bleek uit zijn eerste toespraak als partijleider gisteren op het jaarcongres in Blackpool, dat verder geheel werd overschaduwd door de aanslagen in Amerika.

Kritiek op asielzoekers of Britse toetreding tot de euro, hoofdbestanddeel in de geflopte campagne van de in juni afgetreden William Hague, moeten plaatsmaken voor onderwerpen in het politieke midden, waarmee Labour twee verkiezingsoverwinningen heeft geboekt. Het ,,op drie na rijkste land ter wereld'' moet zijn volk ,,publieke diensten kunnen bieden die gelijkwaardig zijn aan die van zijn Europese buren, niet die van de Derde Wereld'', aldus Duncan Smith, die nog geen aanwijzing gaf hoe dat te rijmen is met Tory-plannen voor belastingverlaging.

Hij zei dat leden van zijn schaduwkabinet op studiereis gaan in omringende landen, waaronder Nederland. Hij heeft de Nederlandse gezondheidszorg met zijn mengsel van ziekenfondspremies en particuliere verzekering ten voorbeeld gesteld aan het Britse systeem van een gratis ziekenfonds dat onder de maat presteert en een particuliere sector die veel Britten niet kunnen betalen.

Hij probeerde kritiek te pareren op de `ruk naar rechts', die zou blijken uit de behoudende samenstelling van zijn schaduwkabinet. Zo benadrukte hij dat ,,vrouwen, etnische minderheden en mensen met andere lifestyles meer kansen moeten hebben in de partij'', een van de argumenten van de afgevallen kandidaat-leider Michael Portillo. Dat was nodig, zei hij, niet om ,,politiek correct te zijn, maar omdat ik wil dat we politiek effectief zijn''. Uit opiniepeilingen blijkt dat de meeste Britten de Tories nog steeds out of touch vinden.