Stijgende vraag in VS naar antibiotica

Het Duitse chemieconcern Bayer gaat de productie van het antibioticum Cipro, een medicijn tegen de dodelijke ziekte miltvuur, flink opvoeren.

Het bedrijf reageert hiermee op de vraag naar antibiotica in de Verenigde Staten die sinds de aanslagen op 11 september sterk is toegenomen als gevolg van de groeiende angst onder de Amerikanen voor bioterroristische acties met bijvoorbeeld de miltvuurbacterie. Die angst is verder aangewakkerd nadat afgelopen vrijdag een fotoredacteur in de Amerikaanse deelstaat Florida overleed aan de gevolgen van een besmetting met miltvuur.

Met name in en om New York is de vraag naar Cipro sterk toegenomen. Van 22 tot en met 28 september hebben apotheken 14.800 recepten voor het antibioticum uitgeschreven, 27 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Artsen waarschuwen voor onnodig gebruik van het middel omdat het vervelende bijwerkingen kan hebben. Die lopen uiteen van huiduitslag tot diarree en interne bloedingen.

Het antibioticum werkt overigens niet preventief. Het biedt alleen bescherming tegen miltvuur als het binnen enkele dagen na een besmetting wordt toegediend. Door overvloedig, onnodig gebruik van het antibioticum bestaat ook het risico dat de miltvuurbacterie sneller ongevoelig wordt voor het medicijn.

De National Institutes of Health (NIH), de Amerikaanse overheidsinstantie die medisch onderzoek financiert, heeft het budget voor onderzoek op het gebied van bioterrorisme inmiddels verhoogd. Dit jaar zal er ongeveer 50 miljoen dollar naar dit soort onderzoek gaan. Volgend jaar zal dat naar verwachting ten minste 93 miljoen dollar zijn.

Het geld gaat onder meer naar de ontwikkeling van vaccins tegen bijvoorbeeld miltvuur, pokken en cholera. Ook wordt er geld gestoken in de ontwikkeling van snelle detectiemethoden en diagnostische tests.

Zo heeft de NIH, in samenwerking met de US Centers for Disease Control (CDC) in Atlanta, vorig jaar een contract gesloten met het Britse bedrijf Acambis voor de levering van 40 miljoen doses van het pokkenvaccin.

Het contract geldt voor twintig jaar en heeft een waarde van 343 miljoen dollar. Acambis zou het vaccin vanaf 2004 leveren, maar het bedrijf is inmiddels door de CDC verzocht om dat tijdstip te vervroegen. Het Amerikaanse bedrijf BioPort werkt aan een vaccin tegen miltvuur.