Spanje

Fado

`De zwarte engel van de fado' wordt ze wel genoemd. De Portugese Mísia, die met haar zwarte pagekopje doet denken aan de Amerikaanse schrijfster Anaís Nin, is een van de beste fado-zangeressen van dit moment. Met haar fluwelen, buigzame stem, wordt ze zelfs beschouwd als de opvolgster van de legendarische Amalia Rodrigues. Mísia werd geboren in Portugal, woonde enkele jaren in Barcelona en huist nu weer in Lissabon, als ze tenminste niet op wereldtournee is. Haar teksten ontleent ze soms aan gedichten van onder anderen Fernando Pessoa en de Braziliaan Carlos Drummond de Andrade, maar ze schakelt ook vooraanstaande Portugese tekstschrijvers in. Bekende Portugese componisten maken er de melodieën bij. Karakteristiek zijn ook de nieuwe elementen die ze integreert in de klassieke fado, zoals de cello, de viool of de piano. Deze nieuwe koningin van de fado concerteert op 14 en 15 oktober in Barcelona en Madrid.

Concert: Mísia. Auditori, Plaça de les Arts, Barcelona, 14 okt. Inl 00-3493 2479300. Palacio de Congresos de Madrid, Paseo de la Castellana 99. 15 okt 21u. Res 00-34902150025 of http://www.bbvaticket.com.

Hermitage

De Hermitage in St. Petersburg met zijn immense kunstcollectie slaat steeds vaker de vleugels uit naar West-Europa. Amsterdam krijgt zelfs een dépendance van de Hermitage. In het Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) in Barcelona, met zijn schitterende collectie middeleeuwse en gothische Catalaanse kunst, is nu een tentoonstelling te zien van veertig schilderijen die ooit zijn verzameld door Catherina de Grote. De vorstin was een verwoed verzamelaarster met een voorliefde voor 16de-eeuwse meesters uit Venetië. Alle getoonde schilderijen horen tot de meesterwerken van de Venetiaanse renaissance. De tentoonstelling loopt van Bellini, via de technische vernieuwingen van Giorgione tot werken van Cimabue, Titiaan en Veronese.

Meesterwerken uit de Hermitage. Museu Nacional d'Art de Catalunya, Palau Nacional, Parc de Montjuïc, Barcelona. T/m 9 dec. Di-za 10-19u, zo 10-14u30. Inl 00-34936220375.

Haarmuseum

De Catalaan Raffel Pagès begon toen hij 18 jaar was zijn kapperscarrière bij de befaamde salon Carita in Parijs. Inmiddels is hij een succesvolle ondernemer met een keten van zestig zaken in Spanje en Andorra. Pagès is ook verzamelaar van alles wat met zijn vak te maken heeft. Vijfentwintig jaar lang heeft hij antieke en moderne attributen verzameld. Vorig jaar heeft hij voor zijn collectie van zo'n 3000 objecten in Barcelona het Museo de Peluquería opgericht, het eerste `haarmuseum' in Spanje. Daarin zijn onder andere Romeinse kammen te zien, krultangen, wasbakken, Louis XVIII-pruiken, scharen en de eerste haardroger uit de geschiedenis.

Raffel Pages, Rambla Catalunya 99, Barcelona. Open ma-do 10-13u, 12-18.30u. Inl 00-34932151469.

En verder

De Paris a San Sebastián, tentoonstelling over de Spaanse modeontwerper Cristóbal Balenciaga t/m 15 okt Donostia-San Sebastián 00-34943 003000; Oblidats per Noè (vergeten door Noach), geschiedenis van grote zoogdieren t/m 14 okt Museu de Zoologia, Barcelona 00-34933196912.