Shell krijgt eindelijk een buitenkansje

Shell heeft dit jaar nog niet veel geluk gehad. In april blokkeerde de Australische regering het vijandige bod van 3,4 miljard dollar dat Shell had uitgebracht op Woodside. In mei werd het bod van 2 miljard dollar op het Amerikaanse gasbedrijf Barrett op het laatste moment door een concurrent overtroffen. Deze fiasco's brachten het nieuwe, stoere imago van Shell in gevaar, evenals de productiedoelstellingen, die naar beneden bijgesteld moesten worden. Maar de oliegigant heeft nu eindelijk raak geschoten. De prijs van 2,1 miljard dollar die Shell moet betalen voor het belang van Texaco in Equilon en Motiva, twee Amerikaanse samenwerkingsverbanden op het gebied van olieraffinage en marketing, vertegenwoordigt een korting van 20 procent ten opzichte van de boekwaarde.

Was dit een meesterzet of gewoon geluk? In ieder geval vormt de deal voor andere bedrijven een bron van teleursteling. Texaco moest wel verkopen om zijn fusie met Chevron te kunnen afronden. Anders had het concern zijn belangen in een trust moeten onderbrengen, en er waren geen andere kopers. Deze keer had Shell een van zijn concurrenten in de houdgreep.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • John Paul Rathbone