Selectie Theater

Leenane Trilogie

Boerendrama van Martin McDonagh door Zuidelijk Toneel Hollandia over het gruwelijke Ierse dorpje Leenane, waar moorden en treiteren het favoriete tijdsverdrijf is. Het door regisseur Johan Simons fraai gemonteerd drieluik eindigt in een schitterende, cabareteske act van Fedja van Huêt en Wim Opbrouck. 12 okt Arnhem Schouwburg, 16-17 okt Utrecht Schouwburg, 18 okt Tilburg Schouwburg.

Kaaljakkers

Tragikomische jubileumvoorstelling van Het Volk waarin drie vagebonden strijden tegen de sloop van hun pand, en tegen het mannelijk overmogen. 12 okt Capelle a/d IJssel Isala Theater, 13 okt Purmerend Theater De Verbeelding, 16 okt Wijk bij Duurstede Theater Rondeel, 17 okt Franeker CC De Koornbeurs, 18-20 okt Amsterdam Theater Bellevue.

Mannenschool

Op de mannenschool van Golden Palace (Mimeprijs 2001) leren kantoormannen werken, met hysterische vrouwen omgaan en liedjes van de Bee Gees zingen. 12 okt Dordrecht Schouwburg Kunstmin, 13 okt Amsterdam De Meervaart, 17 okt Almelo Hof 88, 18 okt Delft Theater de Veste.

Gok

Even snelle, rauwe als poëtische bewerking van Cyrano de Bergerac door Ko van den Bosch (Alex d'Electrique) voor toneelgroep Courage. De welbespraakte, verliefde held speelt dit keer grotendeels zonder zijn legendarische neus. T/m 13 okt Amsterdam, Stadsschouwburg.

Rex

Oedipus naar het heden vertaald, in een compacte musical-bewerking van Ad en Koen van Dijk, met Ryan van den Akker of Maaike Widdershoven, Rob Pelzer en Wim van den Driessche. Raak getypeerde hoofdpersonen, stijlvolle enscenering en een paar memorabele liedjes. 13 okt Doetinchem Amphion; 17 okt Leeuwarden De Harmonie; 18 okt Kampen Stadsgehoorzaal.

I Fossili

De heren van Don Quishocking kijken met ironisch getinte weemoed terug op hun verleden als geciseleerd cabaretensemble. 12 okt Roermond Theaterhotel; 13 okt Zevenaar Bommersheuf.