Selectie Galerie

Malasch MK Cokkie SnoeiEén Amsterdamse en twee Rotterdamse galeries verrasten de kunstwereld dit seizoen met de opening van een gezamenlijke galerieruimte. Onder de naam Malasch MK Cokkie Snoei startten Rob Malasch van Galerie Serieuze Zaken, Emmo Grofsmid van MK Expositieruimte en Cokkie Snoei naast hun al bestaande galeries een nieuwe expositieruimte. Op de hoek van de Lauriergracht en de 2e Laurierdwarsstraat in Amsterdam is daar nu een presentatie te zien met werk van Anneke van der Eerden, Barend van Hoek, Ewoud van Rijn en Ellemieke Schoenmaker. 14 okt t/m 11 nov, 2e Laurierdwarsstraat 64, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Jan Roeland

Al jaren werkt schilder Jan Roeland (1935) gestaag aan een oeuvre dat zich beweegt tussen geometrische abstractie en figuratie. Herkenbare, eenvoudige motieven als hamers, vliegtuigjes en pingpongbatjes vormen een relativerend tegenwicht tegen de formele aspecten van zijn schilderijen. Met hun heldere kleuren, gestileerde vormen en uiterst preciese uitvoering sluiten Roelands olieverfdoeken naadloos aan bij een eeuwenoude Hollandse schilderstraditie. 13 okt t/m 10 nov in Galerie Slewe, Kerkstraat 105A, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Photofoto

Onder de titel Photofoto toont Galerie Maria Chailloux het werk van twee hedendaagse Franse fotografen. Eric Nehr en Philippe Bazin houden zich beiden bezig met het vastleggen van het menselijk gelaat. Nehr benadert het portret vanuit een esthetisch oogpunt; hij benadrukt de schoonheid en diversiteit van de gezichten. Bazin maakte een zestiental portretten van pasgeboren babies. Met hun verwrongen en bebloede gezichtjes zijn de kinderen nauwelijks van elkaar te onderscheiden. 14 okt t/m 4 nov, Prinseneiland 439, Amsterdam. Do t/m za 13-18u.

Art Twente

In het Expo Center in Hengelo wordt dit weekeinde voor de derde keer de kunstbeurs Art Twente gehouden. Ruim vijftig voornamelijk Nederlandse galeries tonen hier een breed aanbod van moderne en hedendaagse kunst. Daarnaast laten diverse bedrijven topstukken uit hun collecties zien. Gastconservator Han Steenbruggen van het Groninger Museum stelde twee speciale presentaties samen met abstracte schilderkunst en hedendaagse fotografie. Deelnemende galeries zijn o.a. Liesbeth Lips, Loerakker, Tanya Rumpff en Serieuze Zaken. 12 t/m 16 okt 11-18u. Westermaatsweg 65, Hengelo. Toegang: ƒ25,- (incl. catalogus).

En verder

foto's van Ksenia Galiaeva t/m 4 nov bij Ellen de Bruijne Projects, Rozengracht 207A, Amsterdam; sculpturen van Marcello Chiarenza t/m 4 nov bij Galerie Dis, Tafelstraat 28, Maastricht; schilderijen van Hans Wap t/m 21 okt bij Dutch-Art.nl, Coolhaven 50, Rotterdam; tekeningen van Erik Mattijssen t/m 4 nov in De Twee Wezen, Westerstraat 109, Enkhuizen.