Selectie Films

A.I. Artificial Intelligence

Door Stanley Kubrick bedacht project werd postuum voltooid door zijn vriend Steven Spielberg, mede als hommage aan 2001, A Space Odyssey. In de toekomst wil een volmaakt robotkind, met bewustzijn en gevoel (Haley Joel Osment), net als Pinocchio zo graag een echt jongetje worden. Spielberg haalt er meer sprookjes bij, in knappe, soms iets te vet aangezet, maar veelduidig entertainment. In meer dan 57 theaters.

Moulin Rouge

Spectaculair spektakel van Baz Luhrmann dat zich afspeelt in de beroemde nachtclub op Montmarte, waarin hoofdrolspelers Nicole Kidman en Ewan McGregor bijna ten onder gaan tussen het klatergoud maar wel met hun eigen stemmen hun pure liefde mogen bezingen in medleys van popsongs uit de jaren zeventig en tachtig. Jim Broadbent zingt onnavolgbaar Madonna's Like a virgin. In meer dan 49 theaters.

Ressources Humaines

Elk detail schrijnt in speelfilmdebuut van het nieuwe Franse talent Laurent Cantet dat de klassenstrijd situeert in een fabriek in een provinciestad waar een vader al dertig jaar dezelfde machine bedient en de zoon stage loopt bij de directie. Amsterdam: Cinecenter. Den Haag: Haags Filmhuis. Hilversum: Filmtheater Hilversum. Nijmegen: Cinemarinburg. Utrecht: 't Hoogt.

Sexy Beast

In Engelse debuutfilm van clipregisseur Jonathan Glazer krijgt gepensioneerde gangster (Ray Winstone) aan de Costa del Sol bezoek van levensgevaarlijke ex-collega (Ben Kingsley) en van een manshoog konijn. Absurde noodlotstragedie met theatrale structuur imponeert door razend knap acteren en een schitterend gebruik van geluids- en montage-effecten. In 8 theaters.

En verder

Blackboards Amsterdam: Rialto. Delft: Filmhuis Lumen. Tilburg: Louis. Utrecht: 't Hoogt; The Circle Amsterdam: Filmmuseum. Winterswijk: Skopein. Zutphen: Luxor; Crouching Tiger, Hidden Dragon Amersfoort: De Lieve Vrouw. Middelburg: Cinema Middelburg; Freedom Amsterdam: Rialto. Nijmegen: Cinemariënburg; Memento Eindhoven: Pathé. Enschede: Alhambra. Groningen: Pathé. Stadskanaal: Smoky. Utrecht: Springhaver. Waalwijk: De Leest; Nynke in meer dan 37 theaters; La Pianiste in meer dan 14 theaters; Songs from the Second Floor Amsterdam: Bellevue Cinerama/Calypso. Groningen: Poelestraat. Maastricht: Lumière. Nijmegen: Lux; Spy Kids in meer dan 8 theaters; La Stanza Del Figlio in meer dan 13 theaters; Together Amsterdam: Cinecenter. Deventer: Filmhuis De Keizer. Haarlem: Filmschuur. Utrecht: Springhaver; Yi Yi Amsterdam: Smart Cinema. Breda: Chassé. Den Haag: Haags Filmhuis.