Planet Internet wist door fout 2.000 sites

Internetaanbieder Planet Internet heeft per ongeluk tweeduizend websites van particuliere abonnees gewist. Dat meldt Planet, een volle dochter van telecombedrijf KPN, op zijn website, www.planet.nl.

De internetaanbieder wijt de vergissing aan een softwarefout, die ervoor zorgde dat de centrale computer waar de webpagina's van de Planet-abonnees op waren opgeslagen systematisch werd gewist.

Het programma is ongeveer drie uur actief geweest voor het werd opgemerkt. In die tijd zijn de opgeslagen gegevens van zo'n twintigduizend abonnees gewist. Daarvan bleken er achtduizend hun beschikbare schijfruimte niet in gebruik te hebben, zodat er in feite tweeduizend websites zijn gewist.

Planet Internet heeft de gedupeerde abonnees inmiddels per brief op de hoogte gebracht van de vergissing. ,,U kunt uw eigen backup vanaf nu weer uploaden'', meldt Planet, dat zelf overigens geen reservekopieën van de websites heeft bewaard.

Planet stelt niet aansprakelijk te zijn voor eventuele schade. In zijn algemene voorwaarden heeft de internetaanbieder zich tegen dit soort incidenten ingedekt.

Vanochtend meldde Planet Internet dat, met behulp van zoekmachines die wel systematisch backups maken van websites, 1.850 van de 2.000 gewiste websites weer teruggevonden zijn.