Overspel

In een Amsterdams eetcafé zag ik Leo en Hanneke. Een paar dagen later trof ik hem weer. ,,Wat zag je vrouw er goed uit'', zei ik. Het was een mededeling die niet enthousiast werd ontvangen. Na een paar glazen bier kwam het hoge woord eruit. ,,Denk je dat ze een ander heeft?'' vroeg hij.

,,Waarom zou ze?'' Leo trok een paar moede schouders op. ,,Ik weet het niet. Ik denk het gewoon. Kleine dingen.''

Er volgde een opsomming van inderdaad kleine dingen (nieuwe lingerie, zingen bij de afwas) waarmee het nog alle kanten op kon. ,,Heb je het haar gevraagd?'' Hij knikte. ,,En, hoe reageerde ze?'' ,,Verontwaardigd natuurlijk. Wat moet je anders. Het enige wat je kunt doen is keihard ontkennen.''

Hij zuchtte diep. ,,Ze zoent ook anders.'' Er trok een smartelijke uitdrukking over zijn gezicht: ,,Beter.''

    • Carel Helder