Opstand bij ABN Amro Tokio

Personeel van ABN Amro Effecten in Tokio dreigt het bedrijf met een rechtszaak wegens een massaontslag. ,,Zo'n brute behandeling hebben we nog nooit meegemaakt.''

Het ontslag voltrok zich als een perfecte overval op de dag dat ABN Amro zich terugtrok uit de handel in Japanse effecten; 26 september. ,,Om tien uur 's ochtends kregen we een e-mail met een oproep voor een kwartaalvergadering die middag om vier uur in het Okura Hotel'', zegt een werknemer van het bedrijf. In de loop van de dag kwamen persbureaus met onbevestigde berichten dat ABN Amro in Tokio personeel de deur zou uitsturen. ,,Wij zagen die berichten op ons computerscherm, maar vermoedden helemaal niets'', zegt een andere werknemer, ,,we bleven gewoon afspraken maken voor de volgende dagen.'' Beide werknemers willen niet met hun naam in de krant. Ze zijn formeel nog steeds in dienst van de bank en zouden kunnen worden beticht van het verspreiden van vertrouwelijke informatie. Om vier uur 's middags liepen honderd `uitverkorenen' van de in totaal 250 werknemers naar het luxe Okura Hotel dat op een steenworp afstand ligt. In een zaal sprak directeur Pieter Overmars hen twintig minuten toe. ,,In Engels met een zwaar Hollands accent, zonder Japanse tolk, sommigen begrepen er helemaal niets van en staarden twintig minuten lang naar de lampjes aan het plafond'', zegt een van hen.

De boodschap was simpel: jullie worden ontslagen en hoeven morgen niet meer op kantoor te komen. Diezelfde dag werd de toegangspas tot kantoor ongeldig gemaakt en konden ze geen gebruik meer maken van computer en telefoon. Hun afdelingen bestonden niet meer.

De werknemers zijn woedend over de manier waarop ze zijn ontslagen. Ze hebben een vakbond opgericht en dreigen nu met een rechtszaak. Op een persconferentie vandaag in Tokio zei hun advocaat, Takeshi Hozumi, dat ze goede kansen hebben te winnen, omdat ABN Amro de regels aan alle kanten heeft overtreden. ABN Amro-woordvoerster Patricia Welch, van het regionale kantoor in Singapore, stelt echter dat ,,ABN Amro handelt in volledige overeenstemming met de Japanse arbeidswet''. Het kantoor in Tokio zelf weigert elk commentaar op de zaak.

ABN Amro heeft ,,een aanbieding gedaan die in hun eigen voordeel is'', zegt woordvoerder Welch, maar weigert in te gaan op de details. ,,Dit is een privé-kwestie'', stelt ze.

Vakbondsman Kazuyuki Sugimoto zegt dat het aanbod bestaat uit het ondertekenen van een vrijwillige ontslagname met behoud van drie maanden salaris. Wrang is echter dat vrijwillig ontslag in Japan betekent dat een werkloze de eerste drie maanden geen recht heeft op een uitkering, een uitkering die bovendien maximaal elf maanden duurt. Wegens de slechte sociale voorzieningen in Japan betalen bedrijven normaal twee jaar salaris, aldus Sugimoto. Hij noch advocaat Hozumi kan de vraag beantwoorden waarom ABN Amro vrijwillig ontslag zou verlangen. Door de negatieve publiciteit die gedwongen ontslagen met zich meebrengen is er wel een algemene tendens onder bedrijven in Japan om mensen te bewegen `vrijwillig' op te stappen.

Het ultimatum van ABN Amro loopt morgen af. Verschillende gesprekken zijn op niets uitgelopen en dus heeft de bond vandaag de publiciteit gezocht. ,,Als ABN Amro geen onderhandelingen aangaat, dan stappen we naar de rechter'', zegt Sugimoto vandaag. Sugimoto is secretaris generaal van de federatie van vakbonden van buitenlandse banken en zegt ,,nimmer zo'n brute behandeling te hebben meegemaakt''.

    • Hans van der Lugt