Onderzoek is internationaal

Naam: Sabine Hannema (23)

Studie: geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen

Beurs voor: University of Cambridge in Engeland. Onderzoek kindergeneeskunde

,,Tja, die hoge cijfers (afgestudeerd met gemiddeld een 9) kwamen voor de Talentenbeurs goed van pas. Ik hoef er weinig voor te doen. Het lukte gewoon, het is een zegen. Op de middelbare school was het ook al zo. Maar er zijn honderden dingen die ik niet kan hoor, ik ben bijvoorbeeld helemaal niet kunstzinnig.

,,Ik wilde al langer naar het buitenland. Toen ik wist dat ik onderzoek op het gebied van de kindergeneeskunde wilde gaan doen, ben ik gaan zoeken naar waar en hoè ik het kon doen. Cambridge spreekt tot de verbeelding. Ik heb op de internetpagina van de universiteit gekeken wat voor projecten er waren en heb gekozen voor een onderzoek naar de `geslachtsontwikkeling bij kinderen in de buik' aan de medische faculteit.

,,Als je verder wilt op dit gebied, kun je je niet beperken tot Nederland, want alle onderzoek is internationaal. Als je op één plek of universiteit blijft, word je ook gewoon niet serieus genomen in de medische wereld. Naar financiering heb ik gezocht via het beurzenzoekprogramma en zo kwam ik op het Talentenprogramma. Ik krijg 40.000 gulden voor een jaar onderzoek aan de universiteit. Achteraf moet ik alle kosten verantwoorden. Als ik geen beurs had gekregen, zou ik hebben geprobeerd om via betaald werk aan de slag te kunnen. Huisvesting en dergelijke wordt voor me geregeld via het college waar ik verplicht lid van ben geworden.

,,Uiteindelijk zou ik wel kinderarts in een ziekenhuis willen worden. Onderzoek — zeker in het buitenland — is leuk en interessant maar patiëntenzorg vind ik minstens zo belangrijk.''

    • Margot Poll