Motorola schrapt 7.000 banen extra

De Amerikaanse telecomgigant Motorola, voormalige marktleider in mobiele telefoons, zal nog eens zevenduizend banen schrappen bovenop de 32.000 ontslagen die vorige maand werden aangekondigd.

Motorola maakte dat gisteren bekend, nadat het bedrijf een dag eerder een winstwaarschuwing voor het vierde kwartaal had afgegegen.

In plaats van de door analisten verwachte winst van 1 dollarcent per aandeel, denkt Motorola een verlies te lijden van 4 dollarcent per aandeel op een omzet van 7,4 à 7,6 miljard dollar (17,9 à 18,4 miljard gulden) voor de van oudsher meest bedrijvige laatste drie maanden van het jaar. Bij het in Schaumburg (Illinois) gevestigde bedrijf zullen eind dit jaar wereldwijd nog 108.000 mensen werken.

Motorola's cijfers over het derde kwartaal, met spanning afgewacht omdat ze als eerste in deze sector de effecten van de terreuraanslagen van 11 september zouden kunnen weergeven, gaven een gemengd beeld. Het netto negatieve operationele bedrijfsesultaat van 153 miljoen dollar – in totaal bedroeg het derde opeenvolgende kwartaalverlies 1,4 miljard dollar – werd volgens topman Christopher Galvin vooral veroorzaakt door de malaise in de sectoren voor halfgeleiders, mobiele netwerken en computerchips.

De omzet voor het derde kwartaal, 7,41 miljard dollar, lag slechts 100 miljoen dollar onder het cijfer dat Motorola op 6 september al had voorspeld. Dat was toch 22 procent minder omzet dan hetzelfde kwartaal vorig jaar, toen nog 531 miljoen winst werd gemaakt.

Motorola's goede nieuws was dat het bedrijfsonderdeel ,,persoonlijke communicatie'' – mobiele telefoons, piepers, pagers (piepers met tekst) en walkietalkie's – na twee verliesgevende kwartalen weer winstgevend was geworden. Volgens Galvin was dit mede te danken aan een goedlopende nieuwe productlijn. Ook zou er sprake kunnen zijn van een toegenomen vraag naar mobiele telefoons, die hun waarde bewezen bij de terreuraanslagen en de daaropvolgende reddingswerken in New York.

Sommige analisten zagen in het herstel van Motorola's mobiele telefoons, die in 1996 de markt beheersten maar daarna mede door managementfouten marktaandeel verloren aan het Finse Nokia, een gunstig voorteken voor de hele sector. ,,Het ziet er naar uit dat mobiele telefoons een kwartaal te vroeg winstgevend zijn geworden'', aldus Ed Snyder van zakenbank J.P. Morgan.

Door de onzekerheid in de Amerikaanse economie kon Motorola, niet zeggen wanneer het denkt uit de rode cijfers te komen. Algemeen wordt aangenomen dat dit niet voor het tweede kwartaal van 2002 gebeurt. Het aandeel Motorola, dat met een koers van 16 dollar terug is op het niveau van 1996, steeg gisteren licht op Wall Street.

    • Victor Frölke