`Microsoft gaf Commissie valse brieven'

De Amerikaanse softwaregigant Microsoft hangt mogelijk een zware boete boven het hoofd wegens het verstrekken van valse informatie aan de Europese Commissie. Dit heeft de Amerikaanse krant Wall Street Journal gisteren onthuld. Europees Commissaris Mario Monti (Mededinging) zei gisteren dat een boete voor Microsoft ,,in dit stadium niet meer dan een mogelijkheid'' is. Hij ging niet in op de beschuldiging. Volgens de krant zou Microsoft brieven hebben vervalst van 34 bedrijven die de softwaregigant steunen.

De Europese Commissie opende eind augustus een onderzoek naar Microsoft, omdat het bedrijf illegale praktijken zou gebruiken om zijn dominantie in de markt voor besturingssystemen van pc's uit te breiden naar die voor servers, die essentieel zijn voor netwerken. Ook beschuldigde zij Microsoft ervan op illegale wijze zijn Media Player te koppelen aan het besturingssysteem Windows. De beschuldigingen komen naast bezwaren die de Commissie na klachten van Sun Microsystems vorig jaar maakte tegen de weigering van Microsoft om informatie over haar Windows-software te verschaffen, waardoor concurrenten hun produkten niet aan Windows kunnen koppelen.

Volgens Eurocommissaris Monti heeft Microsoft nu ,,iets meer tijd'' gekregen om te reageren op de Brusselse `verklaring van bezwaar'. Microsoft heeft om een hoorzitting gevraagd.