Longo (42) verrast in zware tijdrit met dertiende WK-titel

De Franse wielrenster Jeannie Longo, die eind deze maand 43 jaar wordt, heeft gisteren in Lissabon de wereldtitel tijdrijden gewonnen. Na een paar minder snelle tussentijden bleef ze de twintig jaar jongere Nicole Brändli uit Zwitserland nog geen halve seconde voor.

De Nederlandse Mirjam Melchers eindigde op de achtste plaats, op anderhalve minuut van de winnares. Longo vierde haar dertiende regenboogtrui, behaald op een zwaar parcours, op emotionele wijze. ,,Ik was vooraf geen favoriete. Daarom is deze zege één van de mooiste in mijn carrière. Ik rekende mezelf niet eens tot de favorieten. Het was alweer vier jaar geleden dat ik wereldkampioen was, daarbij leek dit parkoers me te zwaar. Het was meer iets voor klimmers, zoals Nicole Brändli.''

Longo won de afgelopen zestien jaar vier baantitels, vier wegtitels en vijf titels in een tijdrit. Haar voorlaatste wereldtitel vierde ze in 1997. De wielrenster uit Grenoble is ook nog in het bezit van het werelduurrecord. Vorige maand deed Leontien van Moorsel in Manchester een vergeefse poging om Longo het werelduurrecord afhandig te maken.

De 45-voudig wielerkampioene van Frankrijk overweegt haar loopbaan te verlengen. ,,Als ik in warm weer mag rijden, kan ik nog wel een paar jaar mee.'' Het pezige lijf is niet geschikt voor een sterk optreden in het in oktober waarschijnlijk frisse Belgische Zolder, waar volgend jaar het WK wordt gehouden. Laat staan het Canadese Hamilton, de locatie voor 2003. ,,Volgens mij ligt daar dan al sneeuw'', rilde ze bij de gedachte alleen al.

Longo's landgenoot Arnaud Tournant heeft gisteren in de Boliviaanse hoofdstad La Paz een magische grens doorbroken. De baanrenner uit Roubaix reed de kilometer, na een staande start, binnen de minuut (58,875). Het oude record (1.00,148) stond ook al op zijn naam. Vorige maand veroverde Tournant in Antwerpen bij het WK baanwielrennen drie wereldtitels. Eveneens in La Paz verbeterde de Fransman Arnaud Dublé het wereldrecord op de 500 meter met vliegende start. Hij legde de afstand af in 25,850. De oude toptijd (26,649) stond sinds 1988 op naam van de Rus Alexander Kiritsjenko.