Limoensiroop en frambozen coulis

De eerste keer dat ik de combinatie van frambozen met zelfgemaakte limoensiroop proefde was in Lisita, een voortreffelijk restaurant in Nîmes in Zuid-Frankrijk. Eenmaal thuis van een bezoek aan die streek maakte ik individuele tarte tatins van appel en frambozen (dat recept volgt binnenkort) en gebruikte deze garnituren om er een heerlijk dessert van te maken.

Schil voor de limoensiroop met een zeer scherp mes of dunschiller de schil van de 6 limoenen heel dun af. Probeer daarbij zo weinig mogelijk wit mee te nemen. Doe de schilletjes in een pan en zet even weg. Breng een ketel water aan de kook en giet zoveel van het kokende water over de schillen dat ze onderstaan. Zet de pan onmiddellijk op een hoog vuur en breng het water snel weer aan de kook. Giet de schillen af. Herhaal deze werkwijze nog twee keer.

Doe de suiker in de pan met de schillen en giet er de 2 deciliter water bij. Zet de pan op een hoog vuur en breng aan de kook, waarbij u af en toe roert. Regel het vuur zodanig, dat het mengsel tegen de kook blijft en laat 30 minuten zachtjes koken.

Neem de pan van het vuur en laat het geheel circa 1 uur trekken.

Passeer het limoensap door een fijne zeef en schep het door de limoensiroop. Passeer alles vervolgens door een met vochtig kaasdoek beklede zeef boven een kom. Giet in een potje of knijpflesje en bewaar in de koelkast.

Doe voor de frambozencoulis de frambozen in een keukenmachine of blender en voeg het citroensap en de suiker toe. Draai tot een puree. Passeer de puree door een fijne zeef of roerzeef boven een kom. Doe in een potje of knijpflesje en bewaar tot een week in de koelkast.

    • Kim Maclean