KORTWEG

Actief in België

Met de fiets langs Brusselse stripverhalen, wandelen rondom een abdij, of met de auto door Pallieterland. Wie Ontdek België onderweg wil meenemen heeft wel een behoorlijke fietstas nodig om het boek op te bergen. Er zijn in totaal 20 tochten opgenomen die voeren door de mooiste streken van België. Bij elke tocht staan routekaartjes en beschrijvingen van de cultuur, het landschap en de architectuur waar de de reiziger onderweg mee in aanraking komt.

*Ontdek België. ISBN 90-2094-267-0. ƒ77,02

Klussen in Frankrijk

Wie is bezweken voor een `op te knappen huis in Frankrijk' wordt geconfronteerd met nieuwe vraagstukken. Waar heb ik een bouwvergunning voor nodig, welke steensoort is gebruikt voor het huis, wat is de beste metselspecie en hoe vind ik de juiste dakbedekking? Volgend voorjaar start een intensieve zesdaagse cursus `Huis opknappen in Frankrijk', waar dergelijke vragen aan de orde komen. Cursusleider Hein Verdam heeft zelf verschillende huizen in Frankrijk opgeknapt en heeft verder als techniekredacteur bij het tijdschrift Doe het Zelf Wonen ontelbare vragen over verbouwen van huizen in Frankrijk moeten beantwoorden. De cursist leert ook zelf beton storten en dakbedekken e.d.

*Frans huis opknappen. Cursus wordt gegeven in een verbouwde boerderij en op andere locaties in de Haut Beaujelais. Na de theorie- en praktijklessen maken de cursisten uitstapjes in de omgeving. Prijs ƒ1.870 p.p. voor 6 dagen cursus, 7 dagen logies (2 pers kamer), maaltijden en cursusmap. Inl Hein Verdam, Singel 114c, 1015 AE Amsterdam Inl 020-6205653 of 06-29534924 of hverdam@hotmail.com

Groepsverblijven

Op stap met scholieren, collega's of met een grote familie? In de gids Groepsverblijven in Nederland en Belgë staan accommodaties vermeld voor groepen vanaf zeven personen. Een 130 jaar oude kerk, boerderijen, een fort, een schip of een watersportcentrum, een zeilschool. Ruim 350 adressen zijn opgenomen in de gids, met gegevens als aantal bedden en prijzen. Een beetje fantasie bij het kiezen kan geen kwaad want van de locaties zijn alleen zwart-wit fotootjes afgedrukt.

*Groepsverblijven in Nederland en België. ISBN 90-76582-02-5. Prijs ƒ14,95. Te koop bij boekhandels, ANWB en veel VVV's, of na overmaking van het bedrag op giro 7912366 t.n.v. Groepsgewijs Heerenveen onder vermelding van Groepsverblijven

Handvol Parijs

Uitgeverij Gottmer brengt in de serie doMINIcus een aantal compacte stedengidsen. De gids heeft een zeer handzaam formaat en een heldere indeling. Het hart van Parijs is verdeeld in een aantal zones die per hoofdstuk worden behandeld. Door een slim uitklapsysteem komt de desbetreffende plattegrond tevoorschijn, met de belangrijkste bezienswaardigheden erop vermeld. Aan de andere zijde staan adressen en kleurenfoto's van winkels, markten, hotels, restaurants, bars en uitgaansgelegenheden. Achterin een handig overzichtje van metrolijnen en ander openbaar vervoer.

*Parijs doMINIcus ƒ15. Ook verkrijgbaar: Londen, Barcelona, Rome, Venetië en New York

Wandelen in de winter

Sindbad Reizen organiseert actieve vakanties voor acht verschillende doelgroepen. Met kinderen naar de wijnvelden in Toscane, bergwandelen in Connemara of te voet over de Chinese muur. Sommige wandeltochten duren 29 dagen, zoals de kampeervoettocht in Nieuw Zeeland. Maar er zijn ook tochen van 8 of 14 dagen. De nieuwe categorie die in tijdschriften en reisorganisaties is ontdekt wekt de lachspieren op: `50-plussers'. Vast geen naam die op jeugdige ouderen aantrekkingskracht uitoefent.

*Wandelen in najaars- of winterzon. Sindbad Reizen, Buiksloterweg 7a, 1031 CC Amsterdam. Inl 020-5218484

Kunsthuis

Een verademing voor rustzoekers beoogt het Kunsthuis Interlokaal in het Drentse Wezup te zijn. In de gerestaureerde boerderij organiseert Adje Middelbeek creatieve workshops in combinatie met de verkoop van kunstzinnige cadeaus. Verder zijn er wisselende verkoopexposities op gebied van beelden, schilderijen, keramiek en fotografie. De boerderij telt ook twee gastenkamers.

*Kunsthuis Interlokaal, Wezuperstraat 10, Wezup. Inl 0591-372955