Kort geding bedreigt musical Sonneveld

De auteurs en rechthebbenden van diverse nummers uit het repertoire van Wim Sonneveld zijn van plan een kort geding aan te spannen tegen het gebruik van die liedjes in de musical Sonneveld van Jos Brink, die volgens de planning volgende week vrijdag in première moet gaan. Hun voornaamste bezwaar geldt een medley van Sonneveld-successen, die als openingsnummer fungeert. Ze vinden dat met flarden uit liedjes als Op de step, Margootje, Poen, De koningin van Lombardije en In een rijtuigie afbreuk wordt gedaan aan de kwaliteit van het oorspronkelijke werk.

Namens tekstdichter Michel van der Plas en de erven van Annie M.G. Schmidt, Huub Janssen en componist Harry Bannink is met een kort geding gedreigd om deze medley te verbieden. Voorts protesteert Van der Plas tegen een paar nieuwe moppen, die Brink in diens Frater Venantius-nummer heeft ingevoegd omdat hij de originele kwinkslagen `nogal verouderd' vond.

De zaak is op gang gekomen, nadat de makers van de musical volgens afspraak aan het auteursrechtenbureau Buma opgave hadden gedaan van het aantal seconden dat uit elk nummer werd gebruikt. Voorlopig is Brink niet van plan het openingsnummer te veranderen. Hij hoopt dat de kwestie alsnog in der minne kan worden geschikt, aldus impresario Peter Paul Tobi. Als dat niet lukt, dient het kort geding begin volgende week.

Jos Brink heeft ook in 1978 al eens een juridische aanvaring met Annie M.G. Schmidt gehad, toen hij voor zijn cabaretprogramma Van wie zou dat nou zijn een paar eigen bewerkingen van haar liedjes had gemaakt. In een kort geding werd de schrijfster toen grotendeels in het gelijk gesteld; drie nummers moesten worden geschrapt.

Uit het script voor zijn nieuwe musical, die bedoeld is als ode aan Wim Sonneveld, verwijderde Brink al eerder een liedtekst van Friso Wiegersma, omdat deze bezwaar had tegen een paar veranderingen.

    • Henk van Gelder