Kijken, praten en blijven lezen

Naam: Luuk van Middelaar (28)

Studie: filosofie en geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen

Beurs voor: École des Hautes Études et Sciences Sociales in Parijs

,,Mijn doctoraalscriptie werd door de hoogleraren (cijfer: 10) goed ontvangen en het boek dat ik ervan maakte (Politicide) kreeg ook in de landelijke pers lovende kritieken. Het onderwerp was Franse filosofen en politiek. Ik ging naar Parijs om met dat onderzoek door te gaan, bij mensen van naam die ik kende van boeken en artikelen. Hoewel ik mijn onderwerp inmiddels veranderd heb, ben ik na de beursperiode in Parijs gebleven.

,,Ik schrijf regelmatig voor Nederlandse kranten en tijdschriften, en doe daarnaast dus promotieonderzoek. Ik bestudeer hoe politieke beslissingen ingrijpen in de economie. Als je iets zinnigs over politiek wilt zeggen, moet je een concreet veld bestuderen omdat je alleen dan antwoorden kunt krijgen die je niet al in je vraagstelling hebt gestopt. Vaak weet je na het lezen van een dik geleerd boek niet zo veel meer dan toen je eraan begon. Ik wil ook uitspraken kunnen doen over de wereld van nu. Zomaar iets roepen kan altijd. Dat kunnen filosofen ook. Maar ik wil meer ik wil kijken, praten en blijven lezen. In Frankrijk kan dat beter dan in Nederland.

,,Ik geniet hier van de intellectuele en verbale cultuur, zelfs als er niet altijd efficiënte daden op volgen. En ik geniet hier ook van de zintuiglijkheid, van de aandacht voor eten en kleren bijvoorbeeld een verademing na de eeuwige boterhammen en spijkerbroeken. Nederlanders hebben wel die open interesse voor de rest van de wereld die de Franse eigenliefde vaak ontbeert. Maar die belangstelling blijft vaak oppervlakkig en zelfgenoegzaam: men weet tevoren al dat het thuis toch beter is. En dat is niet altijd terecht. Reden te meer voor studenten om eens góed in het buitenland te gaan kijken.''

    • Margot Poll