IK GA OM DE LERAAR

Naam: Joost Bosdijk (23)

Studie: fagot aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag

Beurs voor: Hochschule für Musik Hans Eisler in Duitsland.

,,Ik speel nog niet zo lang fagot. Ik ben begonnen met klarinet, maar dat bleek geen goede keus. Tijdens mijn middelbareschooltijd zat ik in een harmonieorkestje in Goeree Overflakkee; uiteindelijk ben ik door de dirigent op het spoor van de fagot gezet. Daarna ben ik als vanzelf naar het conservatorium gegaan. Omdat ik al een tijd in het Gustav Mahler Jugend Orchester speel (waarvoor in heel Europa door jongeren wordt geauditeerd, red.), vond men misschien dat ik in aanmerking kwam voor een Talentenbeurs.

,,Ik heb alleen de eerste fase gedaan aan het conservatorium – dat bleek een beperking wat betreft de beurzen. Het leek me goed om al naar het buitenland te gaan en niet hier nog de tweede fase te doen. In Nederland kon ik niet veel meer leren en ik was ervan overtuigd dat ik nog niet `klaar' was. Daarom ben ik me gaan oriënteren in Duitsland omdat dat land een echte fagottraditie heeft.

,,Ik ben gaan luisteren en gaan kijken naar de beroemde fagottist Klaus Thunemann in Berlijn. Een leraar moet je passen: het is een één-op-éénrelatie die invloed heeft op je spel. Het is zo belangrijk voor me dat ik ook zou zijn gegaan als ik geen beurs zou hebben gekregen.

,,Het collegegeld staat in Duitsland overigens niet in verhouding met hier; daar betaal je geloof ik 180 gulden per half jaar. Ik krijg 18.000 gulden beursgeld. Daar kan ik dan de rest van doen: studieboeken, lessen, eten, huur en naar concerten gaan. Ik heb voorlopige woonruimte gevonden, het appartement van de altviolist van de Berliner Philharmoniker.

,,Natuurlijk zie ik er ook een beetje tegenop om te gaan. Thunemann stelt heel hoge eisen en daar wil ik aan kunnen voldoen. En je gaat toch `ver weg'. Het voelt als opnieuw op kamers gaan. Ik hoop alleen wel dat ik ook andere mensen zal ontmoeten dan alleen musici, want wat dat betreft is de (klassieke) muziekwereld beperkt hoor.''

    • Margot Poll