Huizenprijs geen last van VS

De stijging van de huizenprijzen is verder afgenomen. Stegen de prijzen van huizen in Nederland in het tweede kwartaal van dit jaar nog met 2,7 procent ten opzichte van het kwartaal daarvoor, in de afgelopen drie maanden namen de huizenprijzen maar met 1 procent toe.

Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vanochtend bekendgemaakt. De NVM ziet geen aanwijsbare effecten van de aanslagen op 11 september op de ontwikkeling van de woningmarkt. ,,De woningmarkt volgt zijn eigen koers'', stelde NVM-voorzitter T. Smit vanochtend in een verklaring.

Hoewel het aantal gegevens over de woningmarkt sinds 11 september nog beperkt zijn, geven de cijfers volgens de NVM ,,geen aanleiding om te verwachten dat het aantal verkochte woningen en de vraagprijs lager ligt dan in de maanden daarvoor''.

Bezoek aan de internetsite Funda.nl van de NVM, die 60 procent van de Nederlandse woningmarkt overziet, daalde direct na de aanslagen wel flink, maar herstelde zich binnen enkele dagen tot het normale niveau.

De toename van de huizenprijs van 1 procent ten opzichte van het vorige kwartaal moet in het licht van de seizoensgevoeligheid van de markt worden gezien. In de lente en zomer kopen Nederlanders traditioneel meer huizen. Dat neemt in het derde kwartaal af. Vorig jaar was de stijging in dezelfde periode nog ruim 2 procent.

Volgens de NVM verbeterde de betaalbaarheid van woningen het afgelopen kwartaal duidelijk. Dat is het gevolg van de dalende rente, de geleidelijke toename van inkomens en de matige stijging van de woningprijzen.

Toch blijft de huidige koopwoningmarkt volgens Nederlands grootste makelaarsorganisatie ,,moeilijk toegankelijk'' voor huishoudens met één inkomen. Voor tweeverdieners is de gemiddelde huizenprijs van 435.000 ,,betaalbaar''. De gemiddelde woning stond in het derde kwartaal 57 dagen te koop, dat is zeven dagen langer dan in het tweede kwartaal.

De Nederlandse woningmarkt kent sterke regionale verschillen. De woningprijzen in de Randstad liggen hoger dan in de rest van het land, maar daalden in het derde kwartaal overwegend. In Amsterdam werden woningen gemiddeld 3,5 procent goedkoper. In de regio's Almere en Groningen (plus 4 procent) en Den Bosch (plus 3,5 procent) stegen de prijzen bovengemiddeld.