HIER & DAAR

Koninklijke herkomst

Door politieke omwentelingen verdwenen begin 20ste eeuw veel Europese vorstenhuizen en adellijke families van het toneel. Een deel van hun kunstvoorwerpen en meubilair ging naar opslagplaatsen. Op 16 en 17 oktober is de veiling `Van Koninklijke Herkomst' bij Sotheby waar objecten, meubels en kunstvoorwerpen uit het bezit van het Koninklijk huis van Saksen en dertig adellijke families uit Duitsland, Oostenrijk en Rusland worden geveild.

*Veiling `Van Koninklijke Herkomst' 16 en 17 okt. Sotheby's, De Boelelaan 30, Amsterdam. Kijkdagen 12 okt 10-20u, 13 en 14 okt 10-16u. Inl 020-5502200 en www.sothebys.com

Particuliere woonhuizen

Het Nederlands Architectuurinstituut heeft geput uit zijn eigen collectie van 450 archieven en 150 verzamelingen van architecten. Op de expositie zijn maquettes, foto's en tekeningen van de particuliere woonhuizen te zien. Er is verder een uitgebreide collectie tijdschriften en boeken. Er zijn voorbeelden van totaalontwerpen, bijvoorbeeld Landgoed Duin en Kruidberg in Santpoort, waar de gebroeders Van Nieukerken in 1906 de ontwerpen voor het landgoed, de parken en tuinen, maar ook voor het bestek en het glaswerk maakten. De woonhuizen zijn gerangschikt in vier thema's: Stad, Suburbia, Buitenplaatsen en Koloniën.

*Uit Eigen Huis. De mooiste huizen uit de collectie van het NAi. Van 14 okt t/m 27 jan 2002. Entree: ƒ4,40. Open: di 10-21u, wo t/m za 10-17u, zo- en feestdagen 11-17u. Inl 010-4401201 of www.nai.nl

Fietsenbeurs

In Utrecht wordt de 6de editie van Bike Motion Plus gehouden: bijna 14.000 m2 sportief fietsplezier, met mountainbikes en racefietsen. Verder worden video's gedraaid op een meters hoog scherm en trialdemonstraties gegeven door het Eastpack Trialteam en BMX-demonstraties door het Be One BMX team. Er zijn ook clinics en er worden wedstrijden gehouden waarmee prijzen zijn te winnen. Ook zijn er (op zondag) bekenden uit de fietswereld, onder wie olympisch kampioene Paola Pezzo en enkele World Cup-rijders.

*Bike Motion Plus, Koninklijke Jaarbeurs in Utrecht (hal 1). Van 12 t/m 15 okt. Open: vr 14-21u, za en zo 10-17u. Entree ƒ20.

Muziek in Muiderslot

In de Ridderzaal van het Muiderslot klinken zondag 14 oktober verhalen en muziek uit het Florence van de 14de eeuw. Het ensemble Fortuna speelt muziek van Francesco Landini en verteller Jac Vroemen maakt een keuze uit liederen en verhalen uit en rondom de Decamarone. Verhalen over passie en liefde.

*Concert en verhalen in het Muiderslot. Zo 14 okt. Aanvang 11u. Entree ƒ15, Kinderen tot 12 jr gratis, mits begeleid door volwassene. Res fam Veenhuysen 0294-261432

Flight simulator weekeinde

In het Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome-Schiphol wordt 13 en 14 oktober het Nationaal flight simulator-weekend gehouden. Het thema is zelfbouwcockpits. Wereldwijd beoefenen honderdduizenden `sim-piloten' deze digitale vliegsport op hun pc. Tijdens het flight simulator-weekend zullen vele demonstraties gegeven worden. Bezoekers kunnen onder ander leren hoe vliegtuigen en luchthavens `gebouwd' worden voor flight simulator. Er wordt door middel van `27 MC bakjes' met de verkeersleiding gecommuniceerd en de bezoekers krijgen een beeld hoe er op de computer wordt genavigeerd. Er zal worden gevlogen met moderne en historische vliegtuigen, zowel civiel als militair, en met helikopters. Er zijn ook producten te koop, zoals speciale sturen, voetpedalen, joysticks en boeken, en de verschillende soorten software.

*Nationaal flight simulator weekend. Za 13 en zo 14 okt van 10-17u. Inl Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome-Schiphol 020-406 8000 of www.aviodome.nl/fsweekend.htm