Goede studies en fijn klimaat

Wat zijn in het buitenland de interessantste universiteiten en waar is het studentenleven het leukst? In Florence kan je genieten van de klassieke historie en de terrassen, rond het Duitse Aken wemelt het van de jonge technologiebedrijfjes en in Parijs word je wellicht klaargestoomd voor een Nobelprijs.

In Italië trekt Bologna ieder jaar de meeste buitenlandse studenten. Dat komt door de stad en de universiteit, die samen een succesvolle mix van wetenschappelijk niveau, internationale sfeer, goede infrastructuur, prettig leefklimaat en overzichtelijkheid bieden.

Met ruim 80.000 studenten is Bologna een van de grotere universiteiten van het land. Zij is de oudste van Italië en geldt ook als de universiteit die het best is toegerust om buitenlandse studenten op te vangen. Door de Europese Erasmus-studenten en de studenten van de Amerikaanse Johns Hopkins universiteit is de sfeer internationaler dan in welke andere Italiaanse universiteitsstad ook.

Bologna geldt al jarenlang als een van de meest leefbare steden van Italië, al kan het er 's zomers vochtig heet en 's winters ijzig koud zijn. Decennia lang heeft de stad een communistisch gemeentebestuur gehad, en dat heeft met efficiënt en pragmatisch beleid laten zien dat Italië niet per definitie onbestuurbaar is. Sinds twee jaar mag een rechtse burgemeester dat bewijzen. De stad is beroemd wegens zijn mortadella en tortellini en de eindeloze zuilengalerijen in het historische centrum. Bologna ligt centraal in Italië en is een perfecte uitvalsbasis voor korte trips in het weekeinde.

De Scuola Normale Superiore in Pisa is veel kleiner en vergt meer doorzettingsvermogen voor buitenlandse studenten die willen proberen hier toegelaten te worden, maar geldt als een van de beste instellingen voor hoger onderwijs in Italië. Op het gebied van mathematica en natuurkunde pretendeert de school bij de wereldtop te horen.

Het tekent de kritische filosofie van de school dat voor de toelating vrijwel niet wordt gekeken naar cijfers die op de middelbare school zijn behaald. Het gaat om ,,motivatie, potentieel, kritische geest'', zegt rector Salvatore Settis. Hij herinnert er trots aan dat er onder de alumni twee Italiaanse presidenten en drie Nobelprijswinnaars zijn, plus talloze premiers, ministers, topmanagers, toponderzoekers.

De school is in 1810 opgericht door Napoleon, naar het voorbeeld van de Franse Ecole Normale Supérieure. Hij heeft twee hoofdstromingen: letteren en filosofie, en mathematica en natuurwetenschap. Toelating gebeurt uitsluitend op basis van een apart examen. De studenten leven in een campussfeer, met studentenhuizen.

Als stad biedt Pisa de mogelijkheden en beperkingen van een provinciestad in Toscane. De zee is vlakbij, en binnen een uur zit je in Florence.

In Florence zelf bestaan vele mogelijkheden om intensieve cursussen Italiaans te volgen. Het Eurocentro aan het Piazza Santo Spirito bijvoorbeeld biedt vakkenpakketten voor buitenlandse studenten inclusief cultureel programma met rondleidingen langs kerken en musea. Tevens excursies wijnproeven in de Chianti-streek.

Universiteit Bologna = (00 39 051) 209 93 50. Webpagina voor buitenlandse studenten: www.estero.unibo.it/aric/Scamb/info_ registrazioni_it.htm

De Scuola Normale Superiore in Pisa (= (00 39 050) 50 92 37) heeft een speciale relatie met de Universiteit van Utrecht.

    • Marc Leijendekker