Gemengde gevoelens bij Feyenoord na remise

Zulke diepe sporen hadden de afgang op Europees niveau bij Sparta Praag en de duffe 0-0 in de competitie tegen FC Den Bosch nagelaten dat Feyenoord het 2-2 gelijkspel, gisteravond tegen een ernstig gehandicapt Bayern München, reeds als een morele overwinning uitlegde. Coach Bert van Marwijk meende in de eerste helft zelfs ,,het oude Feyenoord'' aan het werk te hebben gezien. Maar de realiteit leert dat de Rotterdammers met twee punten uit drie duels in groep H van de Champions League voorlopig tot een bijrol zijn veroordeeld. En de voor rust uitblinkende spits Pierre van Hooijdonk benadrukte dat Feyenoord de ideale balans nog lang niet heeft gevonden.

Met een knappe volley, die zelfs de formidabele Bayern-doelman Kahn te machtig was, en een geraffineerde assist bij het doelpunt van schaduwspits Tomasson spoelde Van Hooijdonk slechts een deel van zijn frustraties weg. Na het teleurstellende optreden tegen Den Bosch leverde de 31-jarige international kritiek op de tactische tekortkomingen van zijn teamgenoten. Daarmee ventileerde Van Hooijdonk vooral zijn machteloosheid, want het legioen van Feyenoord had hem nogal voorbarig op een voetstuk geplaatst. ,,Ik heb drie keer gescoord in zes wedstrijden en dat is al heel wat, gelet op het aantal kansen dat ik kreeg'', zo verwoordde Van Hooijdonk op subtiele wijze het isolement waarin hij als spits verkeerde.

Pas gisteravond tegen het vreemdelingenlegioen van Bayern München door blessures van spelmaker Effenberg, Scholl, Jeremies, Jancker, Linke en Zickler trad de regerend kampioen met slechts twee Duitse spelers aan kwam de tandem Van Hooijdonk en schaduwspits Tomasson één helft lang tot volle wasdom. ,,Maar ons spel tegen Bayern vormt nog geen garantie dat we zondag ook tegen FC Groningen kunnen domineren'', zei Van Hooijdonk. ,,Want dan zijn we weer de favoriet.'' En met die rol kan Feyenoord moeilijk omgaan. In de Kuip zette aartsrivaal Ajax de toon voor zijn wederopstanding door een muur te formeren waarop Feyenoord zich kapot liep.

Na de afstraffing door een modaal elftal uit Praag en het lusteloze optreden bij het naar de eredivisie gepromoveerde FC Den Bosch schetste Van Hooijdonk indirect de contouren van een crisis bij Feyenoord. De dit seizoen toch drastisch versterkte selectie moest volgens de lange aanvaller maar eens bewijzen dat ze wedstrijden naar haar hand kon zetten. De gekwelde coach Van Marwijk refereerde zelfs aan het belegen clublied van Feyenoord met zijn opmerking dat in de Kuip al te lang was gesproken over de tactiek. Maar de opgeklopte passie verdween gisteravond snel, toen Bayern München een 2-1 achterstand al in de vierde minuut van de tweede helft repareerde.

Van Hooijdonk erkende dat de angst voor een nieuwe afstraffing op het Europese platform zo diep geworteld zat dat het soms wervelende spel in de eerste helft noodgedwongen verschrompelde tot pure overlevingsdrang. ,,We waren als de dood dat we in de Kuip opnieuw in het mes zouden lopen'', zei hij. ,,De vroege gelijkmaker van Bayern in de tweede helft was toch een psychologische tik. Al na het eerste doelpunt van Elber was ik bang dat we net als tegen Praag zouden worden afgeslacht. Dat gevoel verdween, toen we vlak voor rust zelfs op voorsprong kwamen. Maar we konden Bayern niet onder druk houden. Vergeet niet dat we voor rust de turbo hadden aangezet en dat heeft veel kracht gekost.''

Zo toonde Feyenoord dus twee gezichten, die de ambivalente gevoelens bij de spelers haarfijn illustreerden. Door een schlemielig rollertje van de Braziliaanse spits Elber, die zich na de interland tegen Chili (2-0) pas dinsdag bij zijn Duitse werkgever had gevoegd, werd Feyenoord al vroeg gedwongen de schroom van zich af te werpen. Met veel elan onderstreepte de Australiër Emerton dat hij rechts op het middenveld het beste tot zijn recht komt en coach Van Marwijk weet na het duel met Bayern een maand uitgesteld na de terreuraanslagen in de Verenigde Staten dat hij eindelijk de ideale middenlinie heeft geformeerd. Als Feyenoord het spel wil dirigeren, heeft Van Marwijk de verdedigende middenvelder Van Gastel niet nodig.

In aanvallend opzicht viel alleen de vanaf de linkervleugel opererende Kalou volledig uit de toon. Op die positie had het Braziliaanse zorgenkind Leonardo niet misstaan, want de voor Kalou ingevallen Ono bracht alleen de Japanse journalisten in extase. Maar met acht doelpunten tegen in drie duels bewijst Feyenoord in de Champions League vooral dat het verdedigend (te) kwetsbaar is. Ondanks de rentree van libero Van Wonderen en het Europese debuut van de Belgische rechtsback Collen de na zijn rode kaart in Praag geschorste Van Gobbel werd niet gemist prikten Elber en de Peruaanse aanvaller Pizarro moeiteloos gaten in de defensie van Feyenoord.

Voorstopper De Haan bewees opnieuw dat hij te licht is voor dit niveau. Ook bij zijn tweede treffer liep de dartele Elber zomaar weg bij de Rotterdamse verdediger, waarna hij doelman Zoetebier fraai passeerde met een schot via de binnenkant van de paal: 2-2. In gedachten hanteerde coach Van Marwijk al een zakrekenmachine, toen hij filosofeerde dat ,,de wereld er volgende week heel anders uit kan zien als wij thuis van Sparta Praag winnen en Bayern tegen Spartak Moskou zijn sportieve plicht doet''. Maar de hoopgevende remise tegen de kampioen van Duitsland heeft pas waarde als Feyenoord in de competitie toont dat het zijn ware identiteit heeft gevonden.

Feyenoord

2

Bayern München

2

Ruststand 2-1. 14. Elber 0-1. 38. Van Hooijdonk 1-1, 45. Tomasson 2-1, 50. Elber 2-2. Schds: Veissière (Fra). Tsch: 40.000. Gele kaarten: Collen, Emerton, Bosvelt (Feyenoord) en Salihamidzic (Bayern).

    • Robèrt Misset