Geheim stuk op site

De redactie van het radioprogramma Argos heeft gisteren een geheim ambtsbericht op internet gezet over de dood van de Koerd Savas Çiçek, die na zijn uitzetting uit Nederland in 1999 is gestorven in het Turkse leger. Het gaat om een ambtsbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan staatssecretaris Kalsbeek van Justitie, dat eindigt met: ,,[de] Turkse conclusie dat de heer S. Çiçek om het leven is gekomen door zelfmoord [kan] dezerzijds worden bevestigd noch tegengesproken''.

Mocht Çiçek zijn vermoord, dan kan dat gevolgens hebben voor het terugsturen van Koerdische asielzoekers naar Turkije. Vandaag debatteert de Tweede Kamer over deze kwestie. Argos heeft het ambtsbericht gepubliceerd nadat Kalsbeek de Kamer had geweigerd het openbaar te maken, met het oog op de privacy van de familie van Çiçek.

Niet alleen uit Nederland teruggestuurde Koerdische dienstweigeraars zijn in Turkije in de problemen geraakt, maar ook Koerden die Duitsland zijn uitgezet. Zoals Fuat Orak, die na terugkomst in Turkije werd opgepakt en volgens sommige bronnen gemarteld. Daarna werd hij het leger ingestuurd. Hij ontsnapte, vluchtte naar het dorp van zijn vader. Toen de militaire politie hem daar kwam halen, pleegde hij, aldus het leger, op 12 februari 2000 zelfmoord. Zijn familie gaat er echter van uit dat hij is doodgeschoten.