Geen grauwsluier

Wat zijn in het buitenland de interessantste universiteiten en waar is het studentenleven het leukst? In Florence kan je genieten van de klassieke historie en de terrassen, rond het Duitse Aken wemelt het van de jonge technologiebedrijfjes en in Parijs word je wellicht klaargestoomd voor een Nobelprijs.

Wie verder wil in technische vakken, een internationaal vermaard instituut zoekt en toch zijn relatie in Nederland wil aanhouden, zou de Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule (RWTH) in Aken kunnen overwegen. Een universiteit uit 1870 die zich hogeschool noemt en overigens niet aan de Rijn ligt.

Van alle ingenieurs die tegenwoordig een Duitse onderneming leiden heeft een kwart er gestudeerd. Iedere twee weken wordt er een patent aangevraagd. Rondom de universiteit wemelt het van jonge technologiebedrijfjes en onderzoeksinstellingen. ,,We worden wel eens het Silicon Valley van Duitsland genoemd'', zegt de woordvoerster. ,,In alle bescheidenheid, natuurlijk'', voegt ze er snel aan toe.

Toegegeven, exotisch klinkt het niet, Aken. En een metropool à la Berlijn is het ook niet, maar daar wil iedereen al heen. Aken biedt wel een historisch stadscentrum en mist de grauwsluier die veel grote Duitse steden in het Ruhrgebied kenmerken. Bewoners die hun hart verpand hebben aan Aken bespeuren er zelfs mediterrane trekjes. Feit is dat de Eifel en de Ardennen dichtbij zijn, de carnavalsvereniging nationale bekendheid geniet en het winkelcentrum regionale aantrekkingskracht heeft. Met in totaal 40.000 studenten is er een redelijk aanbod van sport en cultuur. De universiteit heeft geen campus, de gebouwen zijn geïntegreerd in de oude stadskern.

De TH Aken is goed toegerust voor de ontvangst van buitenlanders. Het curriculum voorziet onder andere in masters- en bachelorscursussen, waarvan een deel ook in het Engels wordt aangeboden. Van de bijna 28.000 studenten komt nu ruim 16 procent uit het buitenland.

Techniek is niet genoeg, zo zou je de basisfilosofie kunnen samenvatten. Voor ingenieurs is het niet voldoende om in technische specialismen te excelleren, ze moeten ook hun talen machtig zijn, de bedrijfseconomische kant van het ondernemerschap beheersen, ze moeten kunnen overtuigen en leidinggeven. De technici in Aken worden geacht na te denken over de ethische grenzen van hun vindingen en worden ondersteund bij de oprichting van eigen bedrijven.

Gloednieuw is de International University Bremen (IUB), een privé-universiteit naar Amerikaans voorbeeld, opgericht uit onvrede met de kwaliteit van het Duitse hoger onderwijs. De toelatingseisen zijn hoog, evenals de pretenties. Hier worden, zo stelt het onvermijdelijke Mission Statement, jongeren voorbereid op `international leadership' en `global citizenship'. Voor 18.500 euro per jaar woont de student op een campus van 30 hectare, krijg hij drie maaltijden per dag en is er één docent op twaalf studenten. De universiteit bestaat uit een faculteit voor exacte vakken en een voor menswetenschappen. De voertaal is Engels, studenten komen uit alle delen van de wereld. Het Duitse onderwijsestablishment volgt de verrichtingen in Bremen met argusogen.

Informatie over studeren in Duitsland is onder andere te vinden op de sites www.iu-bremen.de en www.rwth-aachen.de.

    • Michel Kerres