Frans rapport hekelt Brits witwasbeleid

Een commissie van de Franse Assemblée beschuldigt de Britse overheid in een gisteren gepresenteerd rapport over witwaspraktijken van ,,ernstige nalatigheid''. Het Britse ministerie van Financiën noemt het rapport in een reactie ,,achterhaald''.

Volgens de commissie, die eerder zeer kritische rapporten uitbracht over Lichtenstein, Monaco en Zwitserland, is de Londense City ,,een plaats van beleggingen voor terroristische organisaties'' en zijn de Britse Kanaaleilanden ,,ware witwasfabrieken van met misdaad verdiend geld''.

De beschuldigingen komen op een moment, waarop met name de Britse premier Tony Blair oproept te strijden tegen de financiële netwerken van terroristen. Volgens een van de opstellers van het rapport, de socialistische parlementariër Arnaud Montebourg, moet Blair die ,,over de hele wereld de strijd tegen het terrorisme predikt (-) orde op zaken stellen in zijn eigen stallen''.

Montebourg zei dat ,,in alle dossiers over financiële misdaad vroeg of laat de City of een ander filiaal van de Kroon opduiken''. Hij wees erop dat Londen, als eerste financiële centrum van de wereld, zes maal zoveel banktegoeden herbergt als Parijs, maar dat er tien keer minder strafrechtelijke procedures inzake financiële misdrijven worden aangespannen. De City is volgens het rapport ,,zeer in trek'' bij zwartgeld-witwassers wegens de `trust'-wetgeving, die anonimiteit waarborgt. De hervormingen die de regering-Blair in 1997 doorvoerde, beoordeelt de commissie als ,,absoluut onvoldoende''.

Maar volgens het Britse ministerie van Financiën gaat het rapport ,,voorbij aan alles wat we gedaan hebben om de transparantie in dit land te verzekeren en aan alle maatregelen die we sinds 11 september hebben genomen''. Zo is het aantal inspecteurs de laatste anderhalf jaar ruim verdubbeld tot zeventig. Ook heeft minister Brown (Financiën) verdachte banktegoeden ter waarde van zestig miljoen pond (210 miljoen gulden) bevroren.

Maar volgens bronnen bij de financiële poot van de National Criminal Intelligence Service (NCIS), vanochtend geciteerd door de BBC, is de bestrijding van verdachte geldstromen ,,niet efficiënt''. Dat zou onder meer het gevolg zijn van de druk om zoveel en zo snel mogelijk gegevens te verwerken, in plaats van het verzamelen van gerichte financiële inlichtingen.

De Financial Services Authority (FSA), de officiële toezichthouder op het Britse geldverkeer, noemde het rapport eveneens achterhaald, omdat veel waarnemingen meer dan een jaar oud zijn. Zo maakt het geen melding van de verscherpte bevoegdheden om witwassen tegen te gaan. Die werden juist van kracht na de Nigeriaanse witwasaffaire ter waarde van 1,3 miljard dollar door banken in Londen, waarop het Franse rapport een deel van zijn beschuldigingen baseert.

Het rapport verhoogt de druk op Brown om Britse geldparadijsjes als de Kanaaleilanden, Man en Gibraltar strenger aan te pakken. Veel EU-landen willen al langer dat Londen zijn belastingregime harmoniseert. Na 11 september staat de rol van offshore-banken als kanaal voor terroristengeld hoog op de internationale agenda.