Familie bemanning wacht Koersk op in haven Rosljakovo

De opgetakelde kernonderzeeboot Koersk is gistermiddag aangekomen in de haven Rosljakovo vlakbij Moermansk. Dit heeft de woordvoerster van het Nederlandse bergingsconsortium Mammoet-Smit bevestigd vanuit de Russische havenstad Moermansk.

Op de kade van de noordelijke marinehaven was een menigte samengedromd, die voor een groot deel bestond uit nabestaanden van de verdronken zeelieden. De Koersk verging vorig jaar augustus in de Barentszee na twee explosies, waarvan de oorzaak nog niet officieel is vastgesteld. De stoffelijke resten van de opvarenden zullen na de definitieve voltooiing van de bergingswerkzaamheden worden begraven.

Met het afleveren van de Koersk zijn de werkzaamheden van het hijs- en transportbedrijf Mammoet en het bergingsbedrijf Smit International nagenoeg afgerond. De Koersk is nu samen met het bergingsponton Giant-4, waaronder de onderzeeboot afgelopen maandag werd vastgeketend, aangemeerd aan enkele boeien in Rosljakovo. Volgens Mammoet-Smit wordt zaterdag of zondag begonnen met het plaatsen van de Koersk in het droogdok, een karwei dat een week kan duren.

Als de Koersk op het droge ligt, zullen volgens de Russische president Poetin forensische experts en vertegenwoordigers van het openbaar ministerie als eersten de onderzeeboot betreden. Poetin zei volgens het persbureau Itar-Tass dat alle het mogelijke zal worden gedaan ,,om de werkelijke oorzaken van deze tragedie te onthullen en aan het publiek te tonen''. De Russische autoriteiten gaan officieel uit van drie mogelijke oorzaken: een botsing met een mijn, een aanvaring met een buitenlands vaartuig of een in de Koersk ontplofte torpedo. Deskundigen die onder meer bij de BBC en in de Russische pers aan het woord.

De combinatie, die gistermiddag om ongeveer 13.30 Nederlandse tijd is aangekomen, is zo'n acht uur lang onderworpen aan een onderzoek naar radioactieve straling. De Koersk heeft aan boord twee kernreactors, maar tot op heden is geen verhoogde radioactiviteit gemeten. De combinatie van 42.000 ton is daarna naar het droogdok gemanoeuvreerd. Dit weekeinde worden de Mammoet-woordvoerster twee hulppontons onder de combinatie aangebracht die de Koersk in het dok moeten tillen.

De Koersk werd maandag van de bodem van de Barentszee gelift en vervolgens naar Moermansk versleept. De reis over open zee verliep voorspoedig, maar de tocht door de Kola-baai kostte meer moeite. De laatste twintig kilometer naar de haven bleken gisteren nog een precaire operatie. De Kola-baai staat bij zeelieden bekend om zijn maandelijks wisselende diepten en ondiepten.