Expats weg uit roerig Pakistan en Indonesië

Nederlandse multinationals in Pakistan en Indonesië houden de situatie in deze twee landen scherp in de gaten. In sommige gevallen zijn expats al naar Nederland teruggezonden.

Direct na de aanslagen op 11 september heeft Unilever de gezinnen van zijn zeven buitenlandse werknemers uit Pakistan geëvacueerd. De werknemers zelf hebben daarna ook het land verlaten. De fabrieken van Unilever in Pakistan produceren voedings- en reinigingsmiddelen en hebben vooral lokale werknemers in dienst. In Indonesië, waar ook sprake is van toenemende spanning sinds het begin van de Amerikaanse bombardementen op Afghanistan, heeft het bedrijf nog geen maatregelen genomen.

Nederlandse bedrijven zijn gespitst op problemen in Pakistan en Indonesië, zo blijkt uit een rondgang van deze krant langs een aantal bedrijven. Maar de reacties zijn verschillend. Zo laat de KLM (elf medewerkers in Karachi) weten dat zijn medewerkers ,,niets hebben gemerkt van samenscholingen – ze hebben absoluut geen problemen daar''.

Stork heeft een textieldrukfabriek en een verkoopvestiging in Pakistan. Er werken bijna vijftig mensen. De Nederlandse vrouw van de Pakistaanse directeur is op aanraden van Stork met de kinderen naar Nederland gereisd. Het werk in Pakistan gaat gewoon door.

ABN Amro heeft tien bankvestigingen en een it-bedrijf in Pakistan. Het kantoor in Karachi moest gisteren na een bommelding gedurende een uur worden ontruimd. De situatie is welliswaar zeer gespannen, maar de algehele indruk is dat er gewoon `business as usual' plaatsvindt, zegt een woordvoerder van de bank. ABN Amro doet in Pakistan zaken met zowel particulieren als bedrijven. De bank ziet vooralsnog geen reden om medewerkers te evacueren of de zaken in Pakistan af te bouwen.

Shell wil niet veel kwijt over de veiligheidsmaatregelen voor zijn medewerkers. Sinds de aanslagen heeft het bedrijf de veiligheidsvoorzieningen nog eens tegen het licht gehouden. ,,De maatregelen gelden niet alleen voor de expats, maar voor alle medewerkers'', aldus een woordvoerder van Shell. Philips heeft nog geen maatregelen genomen om zijn zeven buitenlandse werknemers terug te roepen uit Pakistan. De situatie wordt in de gaten gehouden. Wel is het zo dat reizen naar Irak, Pakistan, Afghanistan, Indonesië en de Filippijnen ,,even uitgesteld moet worden'', aldus een woordvoerder.

Heineken heeft standaard een draaiboek klaarliggen voor het geval het te gevaarlijk wordt in een land te blijven werken. Heineken zei gisteren nog geen maatregel te hebben genomen voor Indonesië. In Pakistan is Heineken ,,niet actief'', aldus een woordvoerder van het brouwerijconcern.

Baby- en speciaalvoedingsbedrijf Numico heeft haar vijf ex-pats in Indonesië nog niet gewaarschuwd thuis te blijven, maar houdt wel veel contact met hen om meteen maatregelen te kunnen nemen als de demonstraties in Indonesië gevaar mochten opleveren voor de managers. Sinds vorige week reist er niemand meer van Numico naar Indonesië. De onderneming raadt de expats aan voorzichtig te zijn en de adviezen op te volgen van de Nederlandse ambassade in Jakarta, zegt een Numico-woordvoerster: ,,Tot nu toe is niemand van ons er iets overkomen, maar we houden alles nauwlettend in de gaten. Want het personeel gaat voor alles.''

Werkgeversorganisatie VNO-NCW stelt een speciale telefoonlijn open voor leden in verband met de aanvallen op Afghanistan. Volgens een medewerker zijn er veel vragen onder de leden sinds de aanslagen in de VS. De vragen hebben vooral betrekking op werktijdverkorting en medewerkers in het buitenland. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt reizen naar Pakistan ten sterkste af en maant reizigers in Indonesië tot voorzichtigheid bij samenscholingen.