Een sauna en een schuilkelder

Wat zijn in het buitenland de interessantste universiteiten en waar is het studentenleven het leukst? In Florence kan je genieten van de klassieke historie en de terrassen, rond het Duitse Aken wemelt het van de jonge technologiebedrijfjes en in Parijs word je wellicht klaargestoomd voor een Nobelprijs.

`We moeten oppassen dat we niet het Jutland van Europa worden.' Met deze dreigende woorden probeerde de toenmalige Nederlandse minister van Verkeer in 1996 de noodzaak van de hogesnelheidslijn aan te geven. Wie dit deel van Denemarken echter van nabij kent, zal dit allerminst als een dreigement opvatten.

De Deense overheid heeft de afgelopen decennia Jutland gepromoot als tegenhanger van het bruisende Kopenhagen en contreien. Misschien wel de slimste publiciteitsstunt was het plaatsen van de Deense School voor de Journalistiek in de havenstad Aarhus. Daarmee verzekerde de Deense overheid zich ervan dat in ieder geval een groot deel van de toekomstige mediavertegenwoordigers enkele jaren in Jutland verblijft.

Sinds 1990 wordt het schoolgebouw aan de Olof Palmes Allé jaarlijks door een groep internationale studenten in de journalistiek bezocht. In samenwerking met de Utrechtse School voor Journalistiek begonnen de Denen een internationaal programma voor een nieuwe generatie Europese journalisten: Europe in the World.

De cursus wordt geheel in het Engels gegeven en begint elk jaar na de zomer in Utrecht. Na een intensief theoretisch programma waarbij de studenten in sneltreinvaart worden bijgeschoold in Europese historie, de politiek en de werking van de verschillende instanties, verkast de groep van zo'n twintig studenten na de kerst naar het dan koude Denemarken.

In het knusse Aarhus worden de deelnemers ondergebracht in de typische Deense studentenwoningen. Het contrast met Nederland is onmiddellijk duidelijk. Denemarken neemt zijn studenten serieus. De kamers zijn doorgaans stijlvol, strak en efficiënt ingericht en van alle gemakken voorzien. Meestal is er in het studentencomplex een sauna en voor degenen met oorlogstrauma's of andere angsten zijn er vaak complete schuilkelders ingericht. Denen houden er niet van dingen aan het toeval over te laten.

In Denemarken is alles net iets beter geregeld dan in Nederland. Fietsen kun je er nog met een simpel slotje gerust op straat neerzetten, in de bus wordt je kaartje echt gecontroleerd en de lunch is meer dan een kannetje karnemelk en een zacht broodje kaas. De levensstandaard ligt er – net als de prijs van alcohol – aanzienlijk hoger.

Aan het einde van de cursus zwermen de studenten een paar weken door Europa. De opgedane theoretische kennis moet dan worden omgezet in journalistieke producties voor het magazine Euroviews. Na een paar maanden zijn de studenten er wel achter dat Nederland niet bang hoeft te zijn om het Jutland van Europa te worden.

    • Koen Greven