DESIGN

Schuifdeuren en designwanden

Wie zijn interieur zat is, kan op een zondagmiddag de bank en de eettafel verschuiven. Maar behalve de inrichting kun je natuurlijk ook de ruimte zelf veranderen. En daar is met het wand- en deurensysteem van MOVI geen ingrijpende verbouwing voor nodig. Het Italiaanse bedrijf specialiseert zich al sinds de jaren '70 in glazen scheidingspanelen en introduceerde deze week zijn nieuwste lijn op de Woonbeurs in Amsterdam. Schuifdeur Thira is gemaakt van gekleurd kristalglas en heeft een strak vormgegeven handvat van geanodiseerd aluminium. De Simi verschilt van de Thira door de aluminium omlijsting van het glas. Voor een wat bredere wand kan de ruimteherinrichter kiezen voor de Lipsi, een over een rail lopende deur met handvatten van met hout gecoat aluminium. Het vierde model, de Idra, is de moderne versie van de met glas in lood ingelegde schuifdeur. De panelen zijn onderverdeeld in horizontale vlakken waar verschillende kleuren glas in kunnen worden aangebracht. Deze schuifdeur is ook te krijgen als gewone draaideur. Voor alle flexibele wanden geldt dat ze op maat gemaakt worden.

*MOVI schuifsystemen: prijs afhankelijk van afmeting. Verkrijgbaar bij The Doors, Design voor Living in Naarden, Grave en Schiedam. Inl (The Doors): 020-6191717

Wekker van Jacob Jensen

Nergens gaat de tijd zo snel als in bed. Voor slapers vliegt de nacht om. Slapelozen kijken om de vijf minuten op de klok om hun kostbare rusttijd te zien wegtikken. Of ontwerper Jacob Jensen aan insomnia lijdt is niet bekend, maar met zijn nieuwe wekker maakt hij de slaaptijd bijna tastbaar. Het van glas, staal en kunststof gemaakte apparaat telt namelijk de uren en minuten af totdat het signaal tot opstaan wordt gegeven. Eigenlijk is de timer een opgevoerde eierwekker met digitaal display. De partjes van een cirkel in het midden geven de uren weer, de kleine partjes langs de rand de minuten. Na het verstrijken van de wektijd telt de klok nog een uur door zodat te zien is hoeveel minuten je je uiteindelijk verslapen hebt.

*Timer ƒ139. Verkrijgbaar bij de betere juwelier. Inl (Leonardo Specials): 020-3980111 of www.

designwatches.com

Prandina lampen

De Italiaanse lampenfabrikant Prandina is een strikte aanhanger van het `less is more'-adagium. Het lijkt er soms op alsof de ontwerpers niet meer basismateriaal krijgen dan een snoertje, een dozijn metalen staafjes en een paar peertjes. Maar in de beperking toont zich de ware creativiteit. Christian Ploderer wist met deze minimale middelen een uiterst sculpturale tafellamp te maken. De Frame T1 is niet meer dan een vierkant met daarin twee naar binnenwijzende fittingen. De sobere lichtbron is als het ware omlijst met blinkend chroom of mat nikkel. De lamp is ook te krijgen als hanglamp Frame S1, waarbij het vierkante frame horizontaal aan vier ophangpunten is bevestigd. Het concept blijft in deze vorm wel overeind maar het effect is minder sterk dan bij het origineel.

*Frame T1 ƒ890. Frame S1 ƒ1060. Verkrijgbaar bij lichtspeciaalzaken. Inl (Prandina BV): 045-5227722 of www.artimeta.nl

Elektrische theepot

Soms kan zelfs een fluitketel het tot designikoon schoppen. Het gebeurde met de 9093, die Michael Graves in 1985 ontwierp voor Alessi. De kegelvormige ketel met ronde hendel en felgekleurd plastic handvat sloot perfect aan bij het schreeuwerige anti-design van Alessi's hoofdontwerper Alessandro Mendini. De fluit, in de vorm van een vogeltje, die een lokroep voortbrengt zodra het water kookt zorgde voor de relativerende knipoog. Dit seizoen brengt Alessi de elektrische versie van de 9093 op de markt. De vormgeving is hetzelfde gebleven op de toevoeging van een elektrisch plateau na. Het vogeltje fluit nog steeds.

*Theepot 9093 ƒ329. Verkrijgbaar bij detailhandelaren in heel Nederland. Inl (Interhal BV): 078)6992990

Lampe Berger

Als je de reclame moet geloven, dan is de gemiddelde huisvrouw verslaafd aan de damp van dennenbossen of sensuele appelbloesem. Over de geur van luchtverfrissers valt nog te twisten, maar qua vormgeving zijn de sprayflesjes doorgaans niet meer dan de huiskamervariant van een wc-blokje dat het beste kan worden weggestopt onder tafel of achter een gordijn. De ontwikkelaars van de Lampe Berger zijn juist uitgegaan van het decoratieve element van luchtverfrissing. De Lampe Berger is een decoratief object voor in huis, winkel of op kantoor dat door het verdampen van een speciaal ontwikkelde vloeistof de lucht zuivert en een geur afstaat. De vormgeving is in handen van kunstenaars die een zeer diverse lijn hebben ontworpen. Zo ziet het model Zao er bijvoorbeeld uit als een houten huisaltaartje met daarop een groot metalen ei. Er zijn ook modellen te krijgen van opaalglas en tin.

*Lampe Berger vanaf ƒ90. Te krijgen bij Villa d'Arto, Uden. Inl (Villa d'Arto): 0412-617310 of www.villadarto.nl

Linoleum vloeren

Linoleum is weer hip. Een paar seizoenen geleden was het nog hout, wol of zelfs papier dat de klok sloeg in de vloerbedekkingbranche, maar 2002 wordt het jaar van de linoleum-comeback. En dan bedoelen we niet zo'n piepend sportschoolvloertje dat zich zo lekker laat dweilen, maar trendy designlinoleum. Fabrikant Forbo Linoleum brengt met de collectie Marmoleum twee dessins op de markt die passen in ieder hedendaags interieur waar de retrochique regeert. Het ontwerp Tweeds grijpt terug op de klassieke kledingstof en is te krijgen in acht kleuren. Crocodiles betekent een echte primeur op linoleumgebied: de vloer met krokodillenleerpatroon is de eerste Marmoleumvloer met een reliëf.

*Tweed & Crocodiles ƒ56,75 per vierkante meter. Verkrijgbaar bij wooninterieurspecialisten. Inl (Forbo Linoleum): 075-6477213 of www.marmoleum.nl

    • Edo Dijksterhuis