Cel geëist wegens hulp bij zelfdoding

Een huisarts uit Dalen heeft gisteren voor de rechtbank in Assen negen maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk, tegen zich horen eisen voor hulp bij zelfdoding. Volgens het OM heeft de arts onzorgvuldig gehandeld.

De huisarts zou in januari vorig jaar hebben geholpen bij de zelfmoord van een 81-jarige inwoner van Dalerveen. De arts gaf op 21 januari de man het dodelijke middel penthobarbital, na smeekbedes van zijn patiënt. De bejaarde man leed volgens de arts sinds enkele jaren aan kwaaltjes aan hart en longen en zou het leven niet meer aan kunnen sinds de dood van zijn vrouw.

Op 30 januari vond een hulp van de thuiszorg de patiënt dood op bed. Lijkschouwers vonden het dodelijke middel in het lichaam, maar konden niet vaststellen of de man aan deze stof was overleden of dat zijn slechte lichamelijke conditie de doodsoorzaak was.

Volgens het OM heeft het dodelijke middel wel degelijk zijn werk gedaan. ,,De patiënt verkeerde niet in een medisch uitzichtloze situatie. Bovendien heeft de arts geen second opinion gevraagd en zijn patiënt alleen gelaten met een dodelijk middel'', aldus een woordvoerder.

Volgens advocaat H. Anker van de huisarts was er sprake van een noodsituatie. Anker meent dat zijn cliënt moet worden vrijgesproken als niet bewezen kan worden dat de man door zelfdoding het leven heeft gelaten.