België

Keinijg verliefd terug - als hij al is weggeweest. 51 jaar oud inmiddels, opnieuw verliefd en dus vol zin in het leven toert hij in gezelschap van De Straffe Mannen deze maanden weer door Vlaanderen. Op zijn nieuwe cd Een jongen uit Schaarbeek staan nummers die net als Meisjes, Je veux de l'amour en Brussels by night klassiekers beloven te worden. Zijn begeleiding is teruggebracht tot drie `Straffe Mannen', waardoor het poëtische gehalte alleen maar toeneemt. Raymond van het Groenwoud & De Straffe Mannen op tournee door Vlaanderen. Inl www.msn.be/raymondvanhetgroenewoud.

Raoul Dufy

De Franse kunstenaar Raoul Dufy schilderde kleuren als geen ander. Beïnvloed door Cézanne en het kubisme wist hij een geheel eigen kleurrijke, spontane en poëtische stijl te ontwikkelen. Zijn werk wordt wel beschouwd als een kroniek van de Franse roaring twenties op canvas. Veel minder bekend zijn zijn prachtige stofontwerpen. In het Luikse Museum voor moderne en contemporaine kunst is een mooi en uitgebreid overzicht van Duffy's gehele oeuvre te zien waarin aan die dessins ruime aandacht wordt besteed. Ook illustreerde hij boeken en ontwierp briefpapier en kalenders. Raoul Dufy - de schilder en de stofontwerper t/m 18 nov di t/m zo 11-18u, wo 11-21u in het Musée d'Art Moderne et d'Art Contemporain (Mamac), Parc de la Boverie in Luik. Inl 00-3243430403 en www.mamac.org.

Zilver nouveau & deco

Het Provinciaal Museum Sterckshof annex Zilvercentrum in het Antwerpse Deurne doet met de tentoonstelling Art nouveau & Art deco, Zilver uit 1880-1940 maar weer eens een greep uit de trommel met klassieke ontwerpen. Maar wat zijn ze mooi en wat word je er hebberig van, van die schaaltjes van Henri van de Velde en dat theeservies van Christopher Dresser. Of de ontwerpen van Joseph Hoffmann, Jan Eisenloefl en Georg Jensen. In het museum zijn meer dan 200 voorwerpen te zien van de grootste ontwerpers uit de genoemde periode die een goed beeld geven van de internationale ontwikkelingen op het gebied van het toen jonge `design', in dit geval in het edelste zilver. Art nouveau & Art deco - Zilver uit 1880-1940 t/m 2 dec di t/m zo 10-17.30u in het Provinciaal Museum Sterckshof - Zilvercentrum, Hooftvunderlei 160 in Antwerpen-Deurne. Inl 00-3233605250 en www.provant.be/sterckshof.

En verder

De Nieuwe Snaar op tournee t/m 3 mrt 00-3226572430; Kuifje - De zonnetempel, musical t/m 9 dec, Stadsschouwburg Antwerpen 00-3232270306 en www.musicalkuifje.com; Europalia Polska 2001 t/m 6 jan 00-3225078550 en www.europalia.be; Vol van belofte - Felix Timmermans maakt reclame t/m 31 okt, Timmermans-Opsomerhuis, Lier 00-3234911349.