Amerikaans leger te rade bij Hollywood

De aanslag op het World Trade Center was zo dramatisch dat het Amerikaanse leger te rade is gegaan bij Hollywood om te bedenken wat terroristen nog meer in petto kunnen hebben. Deskundigen van de inlichtingendienst riepen vorige week scenarioschrijvers en regisseurs bijeen voor een geheime brainstormsessie. Samen probeerden ze niet alleen scenario's voor toekomstige aanslagen te verzinnen, maar bespraken ze ook hoe daarop gereageerd zou kunnen worden. Dit berichtte Variety, een vakblad van de Amerikaanse entertainmentindustrie.

Onder de geraadpleegde filmmakers bevonden zich Steven De Souza, de scenarioschrijver van de actiefilm Die Hard (terroristen gijzelen kantoortoren), en Joseph Zito, de regisseur van onder meer Delta Force One (meedogenloze wapenhandelaar gijzelt soldaten van een vredesmacht) en The Abduction (linkse terroristen kidnappen dochter uit een rijke familie).

Ook regisseur David Fincher, bekend van de zogeheten suspense-films Seven en Fight Club, was uitgenodigd, en Spike Jonze, de maker van het absurdistische Being John Malkovich.

Filmmakers en legertop troffen elkaar in het Instituut voor Creatieve Technologieën aan de University of Southern California. Dat instituut werd twee jaar geleden opgezet met geld van Defensie en de opdracht zo geavanceerd mogelijke virtual reality te ontwikkelen. Het Amerikaanse leger laat er piloten, soldaten en mariniers oefenen in door de computer gecreëerde omgevingen die bijvoorbeeld de cockpit van een gevechtsvliegtuig of de binnenkant van een onderzeeër exact nabootsen.

Makers van computerspelletjes zijn in trek bij het leger omdat ze de meest fantastische verhaallijnen en visuele effecten kunnen verzinnen. Volgens een betrokkene zou de groep vooral ,,dreigementen op de korte termijn'' hebben besproken.

Desgevraagd bevestigde het hoofd van een militair trainingscentrum in Florida, Michael Macedonia, dat het Amerikaanse leger wel vaker advies zoekt in Hollywood. ,,Je hebt het over scenarioschrijvers en producenten, dat is een van de dingen waarvoor ze iedere dag betaald worden speculeren. Dit zijn heel slimme, creatieve mensen. Ze kunnen heel snel interessante ideeën bedenken.''

Bovendien, zei Macedonia: ,,Het zijn vaak de grootste patriotten die ik ken.''