Alleen voor briljante geesten

Wat zijn in het buitenland de interessantste universiteiten en waar is het studentenleven het leukst? In Florence kan je genieten van de klassieke historie en de terrassen, rond het Duitse Aken wemelt het van de jonge technologiebedrijfjes en in Parijs word je wellicht klaargestoomd voor een Nobelprijs.

Louis Pasteur, Jean-Paul Sartre, Michel Foucault, Jules Romains en Romain Rolland: wie terecht wil komen in dit eenvoudig uit te breiden rijtje van Nobelprijswinnaars en anderszins wereldberoemd geworden oud-leerlingen, doet er goed aan zich in te schrijven aan de École Normale Supérieure in Parijs. Omdat uiteraard iedereen dat wel wil, is toelating aan de beroemde ENS uitsluitend voorbehouden aan briljante geesten.

Om toegang te krijgen tot dit instituut moet de kandidaat zich onderwerpen aan een zeer streng toelatingsexamen, op het niveau van twee, drie jaar universiteit. Ter voorbereiding daarop worden speciale tweejarige cursussen gegeven. Deze zijn toegankelijk voor studenten die beschikken over een VWO-diploma.

Eenmaal uitverkoren kandidaten worden, indien afkomstig uit de Europese Unie, beloond met een studiebeurs van 13.720 euro (30.180 gulden) per jaar, gedurende vier jaar. Huisvesting wordt verzorgd door de school, gelegen aan de Rue d'Ulm, middenin het Quartier Latin.

De school, in 1794 opgericht door de erfgenamen van de Franse Revolutie, was oorspronkelijk bedoeld als kweekplaats van leraren, van het hoogste niveau. De kwaliteitspretentie is ongewijzigd gebleven, maar tegenwoordig is het lesprogramma ook gericht op vorming van wetenschappers (in humaniora zowel als in exacte wetenschap) en bestuurders op hoog niveau.

De meeste leerlingen beginnen het laatste jaar aan het schrijven van hun proefschrift. Indien dat in Frankrijk wordt voorbereid en geschreven, verstrekt het Franse ministerie van Onderwijs een speciale toelage. Wie onderzoek wil doen buiten Frankrijk kan een beroep doen op het uitgebreide netwerk van de ENS, waar vanzelfsprekend alleen 's werelds beste onderwijsinstituten toe behoren.

Hoewel ook studenten van de ENS steeds vaker in de top van het bedrijfsleven terechtkomen, is de al even beroemde businessschool INSEAD een uitstekend alternatief voor studenten die toch al alleen in zaken willen. De studierichtingen Top Management, Technology Management, Strategy en Marketing (collegegeld jaarlijks gemiddeld 15.000 euro) verraden al welke toekomst voor de afgestudeerden in het verschiet ligt.

Bedrijfsschool INSEAD is net zo aardig gesitueerd als de ENS, maar dan in lommerrijk Fontainebleau (ten zuiden van de Franse hoofdstad). Het instituut vormt een netwerk op zichzelf, met studenten en leraren van meer dan 75 nationaliteiten.

De campus van 7,5 hectare telt naast de studentenhuizen 18 amfitheaters, 130 lokalen, 880 pc's, enkele restaurants en één bar. Daarnaast hebben de ruim 700 studenten de beschikking over de Georges en Edna Doriot Bibliothèque, met aansluiting op dertig databases in de rest van de wereld. Vorig jaar werd een INSEAD-filiaal in Singapore geopend. Tot extra aanbeveling moge strekken dat de Nederlandse prins Constantijn in Fontainebleau zijn MBA haalde.

Op de websites www.insead.fr en www. ens.fr is alle praktische informatie te vinden.

    • Pieter Kottman