Albada vermoedt perscampagne

E. Albada Jelgersma, grootaandeelhouder en commissaris van het supermarktconcern Laurus, meent dat er ,,een goed georganiseerde tegen hem persoonlijk gerichte perscampagne'' aan de gang is. Naar eigen zeggen zal Albada Jelgersma ,,niet aarzelen de constante stroom van onjuistheden en beschadigende verdachtmakingen te corrigeren''.

Albada Jelgersma doet deze uitlatingen in een gisteren verspreid persbericht, waarin hij reageert op een vraaggesprek met W. Angenent, oud-bestuursvoorzitter van Laurus. In Het Financieele Dagblad van gisteren zegt Angenent, die vanmorgen niet bereikbaar was voor commentaar, dat Albada Jelgersma moet opstappen als commissaris van Laurus. Hij zou het succes van Laurus in de weg staan, door zich onder meer achter de schermen met de gang van zaken te bemoeien.

Volgens Albada Jelgersma baseert Angenent, die vorig jaar juli opstapte, zich op ,,aantoonbaar onjuiste feiten''. Zo heeft Albada Jelgersma zich naar eigen zeggen niet bemoeid met het beleid en heeft hij alleen toen ,,het de verkeerde kant opging met het bedrijf [...] zijn oor te luisteren gelegd bij een aantal verontruste (ex)medewerkers.'' De aantijging van Angenent dat sprake is van belangenconflicten noemt Albada Jelgersma ,,beledigend en onterecht''. Albada Jelgersma spreekt ook tegen dat hij een grote promotor is geweest van de mislukte strategie waarbij acht winkelformules werden omgebouwd tot één (Konmar). De ombouw die ,,in tegenstelling tot hetgeen wordt gesteld niet zijn voorkeur had''.

Angenent had er volgens Albada ,,beter aan gedaan zich in zijn overvloed van vrije tijd te beperken tot het voeren van door hem genoemde kippen en fazanten''. Nu heeft Angenent, meent Albada, ,,de grenzen van het betamelijke overschreden''. Albada overweegt volgens zijn woordvoerder R. Kiep ,,juridische stappen tegen Angenent en het Financieele Dagblad'', maar vanmorgen waren ,,nog geen brieven verstuurd'' naar deze partijen.

Het gesprek met Angenent staat volgens Kiep niet op zichzelf en hij verwijst daarbij naar een rectificatie afgelopen zaterdag in NRC Handelsblad van een erder gepubliceerd artikel over Albada Jelgersma. Kiep zegt: ,,Er zijn pijlen op ons gericht en wij onderzoeken nu wie de bronnen daarvoor zijn. Wij hebben een lijn ontdekt en binnen korte tijd zullen enkele mensen door de mand vallen. Ik spreek in raadselen, ja, maar soms kan dat niet anders.''