Zuipende jongeren

Nu de Kamer het drankmisbruik bij jongeren in wil perken, zou ze eens moeten kijken naar al die uitzendingen over zuipende jongeren. Tegenover de wanhopige voorlichtingscampagne `Van drank word je lelijk' staan urenlange reclames voor braspartijen, Bier, Zweet en Tranen, Door 't Lint, noem maar op. Als alleen de commerciële zenders zich daaraan zouden bezondigen, alla. Het propageren van drankmisbruik is moreel verwerpelijk, het verdient alle kritiek ook van de politiek - maar de Holland Media Groep en SBS moeten het uiteindelijk zelf weten of ze te kijk willen staan met hun cynische geldzucht. Maar ook de publieke jongerenomroep BNN maakt veel reclame voor drankmisbruik. En dat lijkt me nou net geen publieke taak. Genoeg commerciële omroepen die daar rijk mee worden.

Met goedkeuring van de staatssecretaris kan BNN niet diep genoeg gaan om de aandacht van jongeren en pubers te trekken. In Groot-Brittannië schijnen ze het ook zo te doen. Daar worden veel drinkprogramma's uit geïmporteerd, maar het jeugdige geslemp wordt niet uitgezonden op de publieke BBC. Waarom toch dat diepe bukken als het om jongeren gaat? Waarom denken dat jongeren en pubers alleen kunnen worden ge-entertained met seks en drank? Zet de jonge stieren op de koeien en mest hen vet, iets anders interresseert hen niet.

Voor de jeugd heeft BNN een in zuurstokkleuren uitgevoerd Endemolletje ingezet, de tiendelige dramaserie Costa! Het is een televisieversie van de gelijknamige succesfilm, typisch commercieel. Het gaat namelijk over zuipen en seks in het Spaanse disco-stadje Salou. Daar heb ik al vele docu-soaps over gezien en nu dacht BNN dat het eens tijd was om het met drama uit te melken. Meisjes die bij het ontbijt aan jongens vragen met wie ze nu weer naar bed zijn geweest. Mixdrankjes, zatladderij, dansen in disco's. Bols en Heineken zouden het beter kunnen sponsoren dan de belastingbetaler.

In de eerste uitzending kwam het tot een gevecht tussen twee jongens over een meisje. Een jongen ging tegen de grond en de ander trapte nog eens na. Het scenario van Joes Kloppenburg die stierf door zinloos geweld. Maar er klonk geen ,,kappen nou''. Het meisje riep ,,mijn held'' naar de overwinnaar en ze omhelsde hem. Ik hoor al protesteren van ,,moet je ironisch zien'' en ,,dubbele bodem'' maar het was niet grappig. Smijt die postbus 51-spotjes maar weg. BNN geeft het respectloze voorbeeld.

De Amerikaanse serie Boston Public op Net5 neemt jongeren veel serieuzer. Het gaat over een middelbare school, de omgeving waar iedere tiener in verkeert en mee bezig is. Verschillende verhalen die door elkaar lopen, net als bij Costa!, maar het gaat ook wel eens over hogere idealen, over gedachten die dieper zijn dan een mixdrank-coupe. Het gaat over kwesties en dilemma's die in zo'n school leven, verhoudinkjes, schaamte, te dik zijn, afgewezen of gepest worden, uit de klas gestuurd worden, overbezorgde of onverschillige ouders en uiteraard ook veel over seks maar niet zo los en vrijblijvend als bij Costa!. Maar met nog meer vaart. De jongeren zijn niet bij elkaar gegooid in een eigen disco-getto maar gaan om met andere generaties. Daar kunnen ze zich ook in verdiepen.

Leraren die er echt wat van willen maken, niet alleen belachelijke figuren. Leraren hebben ook wel eens onderling ruzie, net als leerlingen. Een conrector schiet te snel uit zijn slof en moet worden gekalmeerd door de rector, een dominante, grote, zware, zwarte man. Interessant voor jongere kijkers om de dilemma's van de leraar en de schoolleiding te kunnen zien. Door niet te mikken op het laagste in de mens kweekt Boston Public maatschappelijke belangstelling.

Van de omroepen nemen alleen de EO en de VARA jongeren tussen 12 en 25 serieus. Maar bij de EO gaat het wel erg vaak over zieken en gehandicapten. De VARA laat jongeren debatteren met conrector Paul Witteman en rector Marcel van Dam aan zijn zware bureau. Ook een manier. Tijd voor een Nederlandse Boston Public. Reken maar dat het scoort.

    • Maarten Huygen