Wielrenunie hekelt Frans dopingbeleid

De internationale wielerunie (UCI) heeft gisteren op de openingsdag van de WK op de weg in Lissabon de Franse wielerbond berispt wegens zijn afwijkende houding tegenover het dopingvraagstuk.

De UCI dreigt Frankrijk de komende jaren de organisatie van enkele grote wielerevenementen te ontzeggen, als dit land zich niet aansluit bij de internationale maatregelen tegen verboden middelen in de sport. In 2003 is Bordeaux kandidaat voor de WK baanwielrennen en in 2004 Les Gets voor de WK mountainbike.

Hein Verbruggen, voorzitter van de UCI, sprak vanmorgen desgevraagd over ,,de enorme puinhoop in Frankrijk''. Hij heeft ,,grote problemen met de verschillende interpretatie van de dopingwetgeving in Frankrijk''. De Franse overheid en de Franse anti-dopingcommissie (CPLD) werken volgens de Nederlandse bestuurder langs elkaar heen.

Verbruggen hekelt het gedrag van voorzitter Boyon van de CPLD. ,,Volgens deze meneer vallen Belgische of Nederlandse wielrenners, net als bijvoorbeeld Franse bodybuilders, onder de noemer `geen licentiehouder'. Met als gevolg dat zij na een `positieve plas' niet alleen door ons, maar ook door de Fransen bestraft kunnen worden. Wat een idioterie.''

Verbruggen heeft ook kritiek op ,,de suggestieve verhalen'' van de Fransen over de dopinggevallen in de Tour. Onlangs verscheen een persbericht waarin Boyon melding maakte van het verrassend grote aantal `positieven' in de Franse ronde. Verbruggen: ,,Hij vergat er alleen bij te zeggen, dat renners met een medisch attest een bepaald product onder bepaalde voorwaarden wél mogen gebruiken. En toch worden ze door hem als dopingzondaars gebrandmerkt. Later heeft hij zijn woorden afgezwakt, maar toen was het kwaad al geschied.''

Volgens cijfers van de UCI zijn in de Tour 124 renners gecontroleerd op doping. Onder hen waren veel coureurs die over medisch attest beschikten. Zij zouden onder andere lijden aan (inspannings)astma en mochten hiertegen een zalfje gebruiken, dat op de lijst van verboden middelen staat.

Volgens Verbruggen is de UCI ,,niet de enige sportbond die het gezeik in Frankrijk zat is''. Hij refereert aan collega-bestuurders in de golf- en tennissport, die ook met maatregelen tegen de Fransen zouden dreigen. Verbruggen, tevens lid van het Internationaal Olympisch Comité, weet dat sommige IOC'ers afgelopen zomer ,,om dezelfde redenen grote bezwaren hadden'' tegen de kandidatuur van Parijs als organisator van de Zomerspelen in 2008.

Volgens Daniel Baal, vice-voorzitter van de UCI en oud-voorzitter van de Franse bond, is in Frankrijk nog steeds weinig begrip voor alle maatregelen die de UCI onderneemt om doping te voorkomen of zelfs uit te bannen. ,,Er is bij de UCI beslist sprake van anti-Franse sentimenten'', erkende Baal.